Wednesday, April 8, 2020

Buhtle (posne i mrsne)


Buhtle se najčešće pripremaju sa džemom, ali možete ih puniti čime god želite.
Možete ih praviti i slane i slatke.

Ne pamtim kada sam ih poslednji put pravila, mislim da je to bilo pre jedno pet godina.

Što se tiče testa, manje-više, možete ga pripremati onako kako ste navikli.
Kada su u pitanju slatka peciva, u testo najčešće dodajem koricu limuna i vanilin šećer.


Buhtle, sastojci:
600 g mekog brašna
1 kašičica suvog kvasca
1 kašika šećera
1 ravna kašičica soli
1 kesica vanilin šećera
rendana korica od pola limuna
3,5 dl mlakog mleka ili vode*
1 dl ulja

džem po potrebi i izboru

Završnica:
1 kašičica meda
1 kašika vode
*Za posnu varijantu koristite vodu.



Buhtle, priprema:
Sjedinite sve suve sastoke, potom dodajte mleko i ulje, pa umestite glatko testo.
Najčešće testo umesim uveče, lepo ga upakujem, ostavim ga do ujutru na sobnoj temperaturi.
Ujutru ga premesim i ostavim da još jednom naraste, potom ga podelim na 28 kuglica koje premažem ulje, pokrijem ih i ostavim da  odmore desetak minuta.

Svaku kuglicu razvijem na površini posutoj brašnom, ali sredinu testa ostavim deblju, a krajeve više istanjim.
Na sredinu stavim jednu kašiku džema, spojim krajeve/oblikujem kuglicu i stavim je u okrugli pleh obložen papirom za pečenje, ali spojevi idu na dole.
Postupak ponavljam dok ne utrošim sve sastojke.
Pleh stavim u kesu i ostavim na toplom mestu oko pola sata.

Buhtle potom premažem mešavinom meda i vode.

Pečem ih u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 20 minuta, tj. dok lepo ne porumene.

Pečene pospem šećerom u prahu koji zamirišem vanilin šećerom.


Napomene:
Ukoliko nemate doboljno vremena, tj. ne možete da ostavite testo da odstoji preko noći, stavite 2 kašičice kvasca.
Ukoliko do sada niste pripremali tetso koje dugo fermentiše, savet je da probate.
Ovako pripremljeno testo ima drugačiji kako miris tako i ukus i teksturu.
U testo obično stavljam i 2 žumanceta, ali u nedostatku jaja, pravim bez njih.
Kada sam sama, ova mera je prevelika za mene, pa poravim pola mere, ali od te polovine napravim i buhtle i nešto slano.
U ovom slučaju su to bile kiflice sa susamom.


Verovatno se pitate kako to radim kada u testu ima korice limuna i vanile.
Evo ovako - testo umesim bez korice limuna i vanilin šećera, kada testo naraste, podelim ga na dva dela, pa u jedan stavim vanilin šećer i koricu.

Tako da su buhtle koje vidite zapravo napravljene od 150 g brašna.

Ako vam se više dopadaju buhtle koje idu u vis, poređajte ih u manji okrugli pleh, tj. poređajte ih što bliže jednu drugoj.








1 comment:

  1. Zdravo.
    Da li moze umesto vode bademovo mleko za posnu varijantu?
    Hvala

    ReplyDelete