Sunday, February 23, 2020

Sarma sa prazilukom


Njeno visočanstvo - sarma.
I njegovo visočanstvo - praziluk.
Ovako pripremljena sarma je lagana i fina.
Idealna za dane posta.
Može se služiti i topla i hladna.


Sarma sa prazilukom, sastojci:
4-5 kašika ulja
300 g praziluka, iseckanog na manje komade
1 kašika mlevene slatke začinske paprike
1 kašičica ljute mrvljene paprike
150 g pirinča okruglog zrna
2 čena belog luka, sitno iseckana
začini po ukusu: mleveni kim, mrvljeni ruzmarin, biber

15-tak listova kiselog kupusa
2 lista lovora
so po potrebi*
1/2 manje cvekle

*Nisam dodavala so jer je kupus bio i više nego dovoljno slan.




Priprema:
Na zagrejanoj ulju izdinstajte praziluk.
Ja ga dinstam kraće, tek da omekša.
Potom dodajte začinsku papriku, izmešajte, a onda po redu sve ostale sastojke osim listova kupusa, cvkle i lovorovog lista.

(Pirinač prethodno operite.)

Ako listovi kupusa imaju jače zadebljanje, isecite ga kako biste lakše uvili sarmice.

Na list kupusa stavljajte po cca kašičicu fila i uvijte sarmu.
Postupak ponavaljajte dok ne utrošite sve sastojke.

Sarmice poređajte u šerpu/posudu u kojoj ćete ih kuvati.

Dodajte lovorov lista i nalijte vodom da ogrezne.

Sarme kuvam u ekspres loncu oko 30 minuta.

Vi ih kuvajte onako kako ste navikli.

Nakon 30-tak minuta ih prebacim u običnu šerpu, dodam cveklu isečenu na manje komade i kuvam desetak minuta.

Ne dodajem vodu, tako da sarme koje su van vod ostanu u boji kupusa, a one na dnu budu ljubičaste/ciklama.

Ovako pripremljene sarme su odlične za vreme posta ili ukoliko ne jedete meso.


Napomene:
Što se tiče začina, kao i uvek možete dodati i oduzeti po svom ukusu.
Što se tiče kima, stavim otprilike pola kašičice.
Ruzmarin - dva-tri prstohvala.
Biber - oko pola kašičice.


Recept za hleb sa prazilukom se nalazi OVDE.


2 comments:

  1. Sjajan recept. Pitanje za experta :) Koje bi vreme kuvanja kupusa bilo zlatna sredina tako da se dobije što ukusnije jelo a da se ne izgube nutritivne vrednosti kupusa?

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete