Njeno visočanstvo - sarma.
I njegovo visočanstvo - praziluk.
Ovako pripremljena sarma je lagana i fina.
Idealna za dane posta.
Može se služiti i topla i hladna.
Sarma sa prazilukom, sastojci:
4-5 kašika ulja
300 g praziluka, iseckanog na manje komade
1 kašika mlevene slatke začinske paprike
1 kašičica ljute mrvljene paprike
150 g pirinča okruglog zrna
2 čena belog luka, sitno iseckana
začini po ukusu: mleveni kim, mrvljeni ruzmarin, biber
15-tak listova kiselog kupusa
2 lista lovora
so po potrebi*
1/2 manje cvekle
*Nisam dodavala so jer je kupus bio i više nego dovoljno slan.
Priprema:
Na zagrejanoj ulju izdinstajte praziluk.
Ja ga dinstam kraće, tek da omekša.
Potom dodajte začinsku papriku, izmešajte, a onda po redu sve ostale sastojke osim listova kupusa, cvkle i lovorovog lista.
(Pirinač prethodno operite.)
Ako listovi kupusa imaju jače zadebljanje, isecite ga kako biste lakše uvili sarmice.
Na list kupusa stavljajte po cca kašičicu fila i uvijte sarmu.
Postupak ponavaljajte dok ne utrošite sve sastojke.
Sarmice poređajte u šerpu/posudu u kojoj ćete ih kuvati.
Dodajte lovorov lista i nalijte vodom da ogrezne.
Sarme kuvam u ekspres loncu oko 30 minuta.
Vi ih kuvajte onako kako ste navikli.
Nakon 30-tak minuta ih prebacim u običnu šerpu, dodam cveklu isečenu na manje komade i kuvam desetak minuta.
Ne dodajem vodu, tako da sarme koje su van vod ostanu u boji kupusa, a one na dnu budu ljubičaste/ciklama.
Ovako pripremljene sarme su odlične za vreme posta ili ukoliko ne jedete meso.
Napomene:
Što se tiče začina, kao i uvek možete dodati i oduzeti po svom ukusu.
Što se tiče kima, stavim otprilike pola kašičice.
Ruzmarin - dva-tri prstohvala.
Biber - oko pola kašičice.
Recept za hleb sa prazilukom se nalazi OVDE.
Sjajan recept. Pitanje za experta :) Koje bi vreme kuvanja kupusa bilo zlatna sredina tako da se dobije što ukusnije jelo a da se ne izgube nutritivne vrednosti kupusa?
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete