Crni hleb, beli, šareni, sa semenkama ili bez.
Bez brašna ili sa brašnom...
Dijetalni ili ne...
Obožavam da pravim hlebove bez obzira da li se pripemaju sa kvascem ili bez.
I da li je za njihovu pripremu potrebno više ili manje vremena, svejedno mi je.
A još više volim da eksperimentišem u njihovoj pripremi.
Još jedan uspešan eksperiment.
Crni hleb, sastojci:
4 dl tople vode
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica šećera
200 g integralnog pšeničnog brašna
20 g čija semena
50 g crnog susama (čurekota)
100 g mlevenog zlatnog lana (običnog ili mešavina)
1 kašičica soli
Crni hleb, priprema:
Prvo aktivirajte kvasac - malo tople vode, šećer, kvasac i malo brašna.
Kada kvasac naraste, dodajte sve ostale sastojke i umesite testo.
Testo mesim kašikom ili varjačom.
Upakujte posudu u kojoj ste mesili i ostavite na toplom da lepo naraste, da se udvostruči.
Premesite testo opet kašikom.
Modlu za hleb obložite papirom za pečenje i stavite testo.
Poravnajte.
Ponovo pakovanje kako se hleb ne bi sušio.
Držite na toplom mestu da naraste, 30-tak minuta.
Crni hleb pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni 20-tak minuta, potom smanjite na 150 i pecite još 15-tak minuta.
Čačkalica test za proveru da li je hleb pečen.
Izvadite ga iz pleha i ostavite da se ohladi.
No comments:
Post a Comment