Saturday, December 28, 2019

Torta sa lešnicima


Torta sa lešnicima - varijacija na temu.
Imate bezbroj kombinacija, a ja vam sada preporučujem ovu.
Torta nije izdašna i kremasta, ali je vrlo ukusna i jaka.
Za ljubitelje tradicionalnih kolača.
Kvalitet VS kvantitet.


Torta sa lešnicima, sastojci
Kora:
8 belanaca
250 g šećera
300 g krupnije mlevenih lešnika
1 kašika kakao praha

Fil:
8 žumanaca
150 g šećera u prahu
120 g crne čokolade
200 g putera


Torta sa lešnicima, priprema:
Za koru penasto umutite belanca, dodajte šećer i mutite dok smesa postane sjajna i glatka.
Umešajte lešnike i kakao prah koji ste prosejali kroz cediljku.

Pleh od rerne obložite papirom za pečenje, sipajte smesu, poravnajte i pecite koru u zagrejanoj rerni na 150-175 stepeni 20-tak minuta.

Dok se kora peče, pripremite fil.
Umutite žumanca sa šećerom i kuvajte u šerpi na niskoj temperaturi uz neprekidno mešanje desetak minuta.
Dodajte čokoladu, sklonite sa ringle i mešajte dok se čokolada otopi.
Prohladite fil.
Puter penasto umutite, dodajte čokladni fil i sjedinite sve mikserom.

To je sve.
Pečenu i ohlađenu koru podelite/isecite na tri dela i nafilujte tortu - kora, fil, kora fil, kora fil.
Dekoracija po želji.
Pre služenja tortu ostavite u frižideru par sati.


P.S. Ovo je manja mera, slobodno napravite duplu.
Možete ispeći dve kore u plehu od rerne i svaku podeliti na dva dela.
Torte ovog tipa ne bi trebalo da budu previsoke iz razloga što su vrlo jake i kalorične, pa ćete u tom slučaju morati da je "kasapite" prilikom sečenja.
Podrazumeva se da po potrebi možete napraviti visoku tortu.
Da ne bude zabune oko količine fila.
Filovi ovog tipa su jaki i nije potrebna veća količina.
A kore su dovoljno ukusne same po sebi i bez fila.
Ova torta je najsličnija reform torti, po teksturi i odnosu sastojaka, ali napominjem da se ipak razlikuje s obzirom da za reform tortu postoji originalni recept.

No comments:

Post a Comment