Tuesday, June 18, 2019

Štanglice sa sirom


Štanglice sa sirom, semenkama, polubelim brašnom...
Možete napraviti i neke druge oblike, ali ja sam ovog puta izabrala oblik štanglica.


Štanglice sa sirom, sastojci:
500 g sitnog sira
400 g putera, masti, margarina ili kombinacija
400 g polubelog brašna
1 kašičica praška za pecivo
3 kašike mlevenog lana
so po ukusu
semenke po izboru za posipanje



Štanglice sa sirom, priprema:
U vanglici sjedinite sir i omekšali puter/margarin/mast.
Potom dodajte sve ostale sastojke i umesite testo.
Upakujte ga u kesu i stavite u frižider na pola sata.

Na radnu površinu stavite papir za pečenje pospite ga semenkama (ja sam koristila kim, susam i lan), stavite testo, pospite ga semenkama i razvijte oko 1,5 cm debljine.

Testo zajedno sa papirom prebacite u pleh odgovarajućih dimenzija i isecite štangice vodeći računa da ne isečete papir.

Štanglice malo razdvojite i pecite ih u zagrejanoj rerni na 220 stpeni 20 tak minuta, tj. dok lepo ne porumene.


Napomene:
Meni je ovako brže i jednostavnije da razvijem testo, ne prljam radnu površinu.

Količina je za dva velika pleha.

Po potrebi dodajte još malo brašna (količina može varirati u zavisnosti od toga kakav je sir, ali testo treba da bude meko).

Ukoliko vam se ovaj način razvijanja i sečenja čini komplikovan, testo možete razviti na radnoj površini posutoj brašnom sa semenkama ili bez.

Semenke nisu obavezne, štanglice možete razviti samo na brašnu, možete ih pre pečenja premazati jajetom...

Što se tiče izbora masti, na vama je da odlučite - koristite ono što volite i što vam je dostupno.
Za pripremu ovog testa umesto navedenih masti možete koristiti npr. droždinu.

U frižideru skoro uvek imam kokosovu mast, pa i nju koristim za ovakva testa.

Mleveni lan u testu takođe nije obavezan, možete dodati npr. integralno brašno.

U testo može dodati i začinsko bilje po izboru.

Praznila sam frižider, pa je i ovo jedna zero waste varijanta.

Nešto slično, tj. pogačice sa sirom možete napraviti po receptu koji se nalazi OVDE.







No comments:

Post a Comment