Saturday, December 8, 2018

Medenjaci - Božićni kolač


Medenjaci sa suvim voćem ili Božićni kolač, zašto da ne?!
Mnogi od vas su me pitali da li imam recept za kuglof ili božićni kolač.
Što se kuglofa tiče, nemam  napisan poseban post za kuglof.
Kuglof je oblik.
U toj modli možete da ispečete kolač koji volite.
Božićni kolači se najčešće pripremaju sa suvim voćem.
Najpopularniji je komisbrot.
S obzirom da je u toku post, odlučila sam da napravim postan kolač.
Za ovu priliku sam ih ispekla u obliku medenjaka, ali vi možete koristiti modlu za hleb, za kuglof ili ga ispeći u običnom plehu.
Pečeni kolač možete preliti čokoladnom glazurom.
Mogućnosti imate dosta, pa pustite mašti na volju i uživajte u predstojećim praznicima.


Medenjaci, Božićni kolač, sastojci:
80 g šećera
80 g kokosove masti*
150 ml vode
150 g suvog voća, iseckanog (koristila sam smokve, šljive i kajsije)
50 g seckanih oraha
4 kašike meda
400 g mekog brašna
1 kašičica prašlka za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika začina za medenjake (možete ga zameniti cimetom)
po ukusu: vanilin šećer, rendana korica limuna i pomorandže
*umesto kokosove masti možete koristiti margarin, maslac, svinjsku mast...



Medenjaci, Božićni kolač, priprema:
U šerpicu staviste mast, šećer i vodu.
Zagrejte dok se sve ne istopi.
Prohladite, pa dodajte sve ostale sastojke.
Kašikom ili varjačom izmešajte.
Testo upakujte u krpu ili kesu, zajedno sa šerpicom, i ostavite da odstoji oko sat vremena (možete staviti u frižider).

Uključite rernu na 180 stepeni.
Dok se rerna greje, napraite loptice veličine oraha i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje
Kolač pecite 12-15 minuta.


Napomene:
Ukoliko se odlučite da umesto medenjaka napravite hleb ili kuglof, modlu namažite masnoćom i pospite brašnom, a kolač pecite na 150 stepeni oko 30 minuta.
Kada se kolač dobro ohladi, isecite ga i poslužite.


A kako možete napraviti medenjake za dekorisanje, pogledajte ovde.








No comments:

Post a Comment