Saturday, October 7, 2017

Moskva šnit torta



Moskva šnit  torta ne mora uvek da se pravi isto - nekada može sa tri kore, nekada sa četiri ili više. Nekada sjedinim pavlaku i fil, nekada ne.
Nekada pravim fil u mleku, nekada žumanca na pari.
Meni se najviše dopada ukus torte kada je fil od žumanaca na pri.
Fil za moskva tortu možete napraviti u mleku - poslastičarski krem.
Preporučujem žuti krem po receptu za voćnu tortu.


Za one koji nisu znali, moskva šnit torta nema veze sa Rusijom.
Moskva šnit torta je brend hotela Moskva iz Beograda.


Originalni recept je tajna tako da su svi recepti zapravo varijacije na temu.

Mere su za oko 2 kg torte.


Mosva šnit torta, priprema

Sastojci za 4 kore prečnika oko 23 cm:
10 belanaca
220 g šećera
200 g krupno mlevenih oraha
2 kašike mlevenog keksa
2 kašike brašna

Sastojci za fil:
10 žumanaca
250 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
250 g putera
2 dl slatke pavlake

Voće po potrebi: višnje, ananas i breskve (ukupno 500-700g).

*jaja S klase


Priprema kora:
Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi.
Sjedinite suve sastojke i umešajte ih u sneg od belanaca.
Kore pecite na 150-170 stepeni oko 15 minuta.
Posupak je isto za sve četiri kore, koliko puta pečete kore, toliko puta mutite belanca.

Za fil umutite žumanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Mutite dok smesa ne postane gusta i penasta.
Fil kuvajte na pari dok se ne zgusne.
Umutite maslac  sobne temperature i sjedinite ga sa filom.

Umućenu slatku pavlaku sjedinite sa filom ili je premazujte kao poseban sloj.

Tortu filujte na sledeći način: kora, fil, voće, slatka pavlaka, kora...
Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke.
Završite je filom.
Tortu dekorišite po želji - listićima badema, kockicama ananasa, komadićima bele čokolade...


Napomene i saveti:
Kore ne morate peći u okruglim modlama, možete u pravougaonim (cca 15*27cm) ili kvadratnim (cca 20*20).
Ukoliko koristite malo veće modle, dobićete nižu tortu.
Po ovim dimenzijama će torta biti visoka oko 8 cm.

Breskve i ananas koristite iz kompota, a višnje kratko prokuvajte sa 2 kašike šećera i dobro ocedite.
Za ovu meru sam utrošila 340 g ananasa, 200 g breskvi i 200 g višanja.
U svaki red možete stavljati drugo voće ili ga mešati kao što sam ja sada uradila.
Ne morate koristiti sve tri vrste već već one vrste koje volite.

Fil dobro skuvajte kako se ne bi desilo da bude mek.
Ukoliko vam se učini da je fil tečan, dodajte malo sitno mlevenog badema.

Za fil preporučujem iste količine žumanaca, šećera i putera.
Umesto putera možete koristiti margarin.


3 comments:

  1. naša omiljena torta! Nije baš od onih najlakših za pravljenje, ali jeste vredna svakog truda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije ni komplikovana, posebno ako koru pečete u plehu od rerne i isečete na nekoliko delova ;)

      Delete
  2. The content of your blog is exactly what I needed, I like your blog, I sincerely hope that your blog a rapid increase in traffic density, which help promote your blog and we hope that your blog is being updated.
    ดูหนัง

    ReplyDelete