Tuesday, October 10, 2017

Burek sa sirom


Burek sa sirom, pečurkama, višnjama, kiselim kupusom, krompirom, jabukama, mesom...
Odlučite sami.
Za vreme posta, umesto uobičajenih posnih pita, možete napraviti pitu/burek na ovaj način.
Nećete pogrešiti.
Meni se baš dopada sa šampinjonima - izdinstajte pola kg šampinjona sa jednom glavicom crnog luka i jednim izrendanim krompirom, začinite po ukusu.
Način pripreme je isti kao i sa sirom.
Mada se kod nas u kući najčešće pravi sa jabukama i višnjama


Sastojci:
500 g tankih kora
1,5 dl ulja
2,5 dl vode
1 kašičica soli
350 g sira


Burek sa sirom priprema:
Sjedinite mlaku vodu, ulje i so.
Mešajte dok se so ne otopi.
Modlu prečnika 22-25 cm premažite masnoćom.
Ređajte po dve zgužvane kore i prskajte  ih tečnošću.
Izmrvljeni sir stavljajte po želji - na svaki red ili na svaki drugi, treći.
Burek sa sirom pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok lepo ne porumeni.
Pečen burek okrenite naopačke - ono što je bilo dole, treba da bude gore.
Isecite i poslužite.


Na isti način možete napraviti burek sa svinjskom mašću, ali u tom slučaju treba da zagrejete mast i vodu, kako bi se mast istopila.
Pleh koji sam koristila je malo veći (27cm fi) zato mi je burek/pita tanji.
Nije obavezno da koristite tanke kore.
Možete koristiti one na koje ste navikli.

Podrazumeva se da možete koristiti pravougaoni ili četvrtasti pleh.


No comments:

Post a Comment