U pitanju je vrlo jednostavan kolač sa smokvama.
A možete ga napraviti i sa nekim drugim voćem i začiniti po ukusu (šljive, jabuke, dunje, kruške, cimet...).
Sveže smokve možete zameniti suvim (prethodno ih kratko potopite u vodu).
Napravila sam ga od sastojaka koje sam imala.
Zapravo, imala sam u planu da napravim malo drugačiji kolač - kakao biskvit, džem od breskve i čokoladna glazura.
Ali s obirom da sam juče kupila smokve, jednostavno nisam mogla da im odolim.
Kolač sa smokvama, sastojci:
Biskvit:
4 komada jaja
6 kašika ulja
2 kašike kakaoa
2 kašike brašna
1 kašičica vanilin šećera
4 kašike šećera
prstohvat praška za pecivo
smokve po potrebi (okvirno 15 komada, cca 300 g)
Glazura:
100 g crne čokolade
1 kašika putera, margarina ili 4 kašike ulja
Kolač sa smokvama, priprema:
Odvojite belanca od žumanaca.
U žumanca dodadje ulje, kakao, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i izmešajte viljuškom.
Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane sjajna, glatka i čvrsta.
U smesu od ostalih sastojaka postepeno dodajte belanca i sjedinite sve satsojke.
Pleh dimenzija 20*30 premažite masnoćom i pospite oštrim brašnom.
Izlijte biskvit, poređajte smokve i pecite u zagrekanoj rerni na 170 stepeni 20-25 minuta.
Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom.
Glazuru pripremite na uobičajen način - na nižoj temperaturi istopite čokoladu uz dodatak masnoće.
S obzirom da je u pitanju mekši biskvit i da će smokve pasti na dno, čokoladnu glazuru možete sišpati u udubljenja kao na slici.
Kolač sa smokvama možete služiti odmah, ne morate da čekate da se potpuno ohladi.
Prijatno!
Recept je objavljen na portalu Danas.rs
No comments:
Post a Comment