Paradajz u sred leta kao tokom zime - ne, nikako!
A da li znate kako da napravite razliku i odabere paradajz koji će zadovoljiti sva vaša čula?!
Vrlo jednostavno...
U Beogradu se retko kada i retko gde može naći paradajz koji ima i miris i ukus.
Najzastupljeniji su hibridi koji daje velike prinose, postojani su i prilično "izadšni"...
Takav paradajz u sebi uglavnom sadrži "bodljikave" žile, više je kiseo nego sladak, spolja je jarko crven, a unutra mestimično beo (tj. nedovoljno zreo), plodovi su iste veličine...
Miriše na "zeleno".
A pravi domaći paradajz izgleda drugačije.
Spolja je svetliji, unutra jarko crven.
Po njemu možete videti zeleno žute delove, na gornjem delu, oko peteljke.
Plodovi su sitniji, u zavisnosti od vrste.
Jabučar je krupniji kao i volovsko srce.
Teško ćete naći dva jednaka ploda.
Prijatnog je mirisa, miriše na leto, a ne na zimu..
Uvek biram manje plodove bez obzira što me prodavci ubeđuju da su veći ipak bolji...
Kada mu sezona prođe i vreža se osuši, paradajz izgleda ovako.
Vrlo dekorativan, zar ne?!
A koje je vaše omiljeno voće?
No comments:
Post a Comment