Pita sa prazilukom je nastala po principu šta se našlo u kuhinji.
Ništa novo i neviđeno, manje jaja više jogurta, plus-minus ostali sastojci.
Pita, projara, kako god vam odgovara, ali ukus obećava pod uslovom da se ljubitelj praziluka i bibera.
Pita sa prazilukom, sastojci:
2 jajeta
1,5 šolja jogurta
0,5 šolje ulja
1 šolja običnog brašna
1/2 šolje kukuruznog griza
1/2 šolje kukuruznog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 manji struk praziluka
200 g tvrđeg sira
so i biber po ukusu
*Ukoliko koristite domaće kukuruzno brašno, umesto griza stavite brašno. Domaće kukuruzno brašno najčešće nije prosejano.
** Preporučena količina praziluka je oko 100 g
*** Šolja je od 2 dl
Priprema:
Umutite tečne sastojke, dodajte suve i lepo sjedinite smesu.
Na kraju dodajte sitno iseckan praziluk i izmrvljeni sir.
Lagano izmešajte.
Smesu izlijte u podmazan i brašnom posut pleh prečnika cca 26 cm i pecite u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 25 minuta.
Količinu bibera prilagodite ukusu.
Ako mene pitate praziluk i biber su kompatibilni i pita je odličnog ukusa kada ima malo više bibera, cca 1 ravne kašičice.
Pita je po meni lepša kada je tanja.
Od praziluka možete napraviti jednostavne , a lepe dekoracije koje će ulešpšati vašu trpezu.
No comments:
Post a Comment