Čokoladice koje vidite na fotografijama možete napraviti na više načina.
Možete birati sastojke kao i čokolade.
Nije obavezno da koristite belgijsku čokoladu.
Možete da koristite švedsku, italijansku, domaću ili neku drugu.
Savetujem da koristite kvalitetnije čokolade jer će vaš slatkiš u tom slučaju biti ukusniji.
Za izradu ovakvih čokoladica, potrebno je koristiti poslastičarske čokolade ili kako se još zovu "čokolade za jelo i kuvanje" bez obzira za koju ste se čokoladu odlučili - crnu, mlečnu ili belu.
Mere su okvirne, možete ih menjati - u korist čokolade ili u korist ostalih sastojaka.
Broj čokoladica zavisi od veličine silikonske modle.
Za modlu prečnika oko 5 cm koristim cca 5 g čokolade i isto toliko ostalih sastojaka.
Više mi se dopadaju tanje čokoladice.
Naravno, možete ih napraviti kako želite.
Kombinacija koja me je fascinirala je: crna čokolada, suvo grožđe, pečeni badem i pomorandžina korica (koricu pripremam sama, odokativno).
50 g crne čokolade
50 g bele čokolade
50 g orašastih plodova
50 g suvog voća
Čokoladice, priprema:
Čokolade isecite na sitnije komade.
U silikonske modlice stavite po cca 5 g čokolade.
Modlice stavite u pleh, pa rernu i uključite je na 50 stepeni.
Kada se rerna zagreje, proverite da li se čokolada otopila.
Ukoliko nije, postavite je još koji minut u isključenoj rerni.
Istopljenu čokoladu poravnajte čačkalicom i plehom udarite o radnu površinu kako bi čokolada bila ravnija.
Ukoliko kombinujete crnu i belu čokoladu, delimično ih izmešajte čačkalicom.
Po površini poređajte komade orašastih plodova i suvog voća.
I to je sve.
Sačekajte da se čokolada ohladi, a potom zajedno sa modlom, čokoladice stavite u frižider na desetak minuta.
Izvadite ih iz modlica i uživajte u neodoljivom ukusu ovih čokoladica.
Neko će se verovatno pitati čemu sve ovo kada se mogu zajedno jesti komadi čokolade i ostalih navedenih sastojaka.
Napominjem da ukus nije isti.
Za pripremu ovih čokoladica nije neophodno temperirati čokoladu.
Meni je ovako najlakše - čokolade stavim u pleh i istopim ih u rerni.
Čokolade koje koristim su u obliku diskova, svaki disk ima između 2 i 3 gr, pa mi nije problem da odredim gramažu bez vage.
Ako se odlučite da prvo topite čokoladu (da je temperirate kao za praline), biće vam potrebno više vremena.
Ili nešto odokativno.
"Smućkajte" nugat krem i mlevenu plazmu (ili mlevene orašaste plodove).
Smesu stavite u posudicu koju ste obložili papirom za pečenje ili folijom.
Stavite je u zamrzivač na pola sata.
Istopite čokoladu/čokolade.
Nugat smesu izvadite iz posude, isecite na komade željene veličine i umačite ih u čokoladu.
Čokoladice pospite seckanim lešnicima.
Recept za domaći nugat krem, možete videti ovde.
Odlicne su!Svidja mi se i nugat krema,ideje su bas fine,koristice mi :),hvala Kristina !
ReplyDeleteHvala. Drago mi je što Vam se dopadaju ove ideje :)
Delete