Gibanica, pa još začinjena - pikantna.
Oblik je manje važan - možete je "upakovati" kako god želite i volite.
Ako mene pitate, gotovo uvek se odlučujem za oblik rolnica.
I ne zaboravite da oblik daje ukus hrani.
Gibanica-rolnice su zato posebnog ukusa.
Pikantna gibanica je nastala tako što sam u fil od sira i jaja dodala začine - origano, biber i čili.
Količine začina prilagodite ukusu.
Podrazumeva se da vaša pikantna gibanica može sadržati još neki od vaših omiljenih začina.
A koji oblik vi birate?
Volela bih da čujem.
Gibanica se tradicionalno priprema sa ređanim (gužvanim) korama.
Kore se mogu "izgužvati" i onda kada se prave rolnice.
Svako ima svoj recept za gibanicu - količine sastojaka varijaju od domaćice do domaćice, a svaka od njih ima razlog zbog čega je baš tako priprema.
Gibanica se kod nas priprema ovako - na jedno jaje 100 g sira, malo ulja i malo kisele vode (mleka, jogurta...).
Ukus gibanice bilo da je ona pikantna ili obična zavisi od sira, ali i od kora.
Kore za gibanicu možete kupiti ili napraviti.
Najčešće biram kupovne kore i to one najtanje.
Pikantna gibanica, sastojci:
500 g tankih kora
500 g tvrđeg sira
5 jaja
1 dl gazirane vode
1 dl ulja
1 kašičica origana
1 kašičica mrvljenog čilija
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
so po ukusu
Pikantna gibanica, priprema:
Umutite jaja sa začinima, dodajte izmrvljeni sir, potom gaziranu vodu i ulje.
Ako se odlučite da napravite rolnice, spajajte po dve-tri kore.
Stavite prvu koru, premažite je sa 3-4 kašike fila, stavite drugu koru i ponovo je premažite.
Uvijte rolnicu i isecite je na 4-5 delova.
Gibanicu ređajte u podmazan pleh ili pleh obložen papirom za pečenje.
Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve kore.
2 kašike fila ostavite za premazivanje
Kada poređate sve rolnice u pleh, premažite ih filom u koji ćete razrediti sa dve kašike vode ili mleka.
Gibanica se može posuti semenkama po izboru.
Pecite je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni (oko 25 minuta).
Pikantna gibanica sa tankim ili debelim korama - na vama je da izaberete.
Pikantna gibanica sa ajvarom - zašto da ne?!
Možete dodati kašiku-dve ajvara, ljutenice ili pinđura...
Ajvar - priprema i saveti
Makedonski pinđur
Ljutenica
No comments:
Post a Comment