Monday, July 18, 2016

Pica štangle i zašto nisam napravila rođendansku tortu



I dalje sve miriše na nju, a mirisala je na čisto ćebe.
Cica je bila moja ljubimica - jedna tako posebna zečica.
Volele smo se, mazile i ljubile, ali umele smo i da se posvađamo.
Da, ona je bila zečica.


I dok ovo pišem, suza suzu stiže...
Živa bića kod mene imaju isti tretman, bile to životinje ili ljudi.
Od kada sam je kupila, nismo se odvajale.
Bila je to nestvarna ljubav koja nije dugo trajala.
Ne znam zašto, ne znam kako i ne znam gde sam pogrešila.
Davno sam sebi rekla da nikada više neću imati kućnog ljubimca.
Ali zeka me je osvojio na prvi pogled - beše to mali beli zec, mali zec, a velika duša..


Prvo je bio bata, ali ubrzo sam saznala da je u stvari seka.
Nema potrebe da pominjem ko me je budio svakog jutra oko 5h.
Volela je da putuje, spavala mi je u krilu i uživala...
Ljubav je to velika bila.


"Tetka" Daca (moja drugarica) kaže da zna da mi je teško jer sam stalno govorila: "Bože, koliko je volim!"
A onda se jedan mali život ugasio.
Tužan pogled, vlažne oči, skoro nepomično telo, a na kraju strašni krici,
Držala sam je u naručju, mazila i ljubila...
Ali to je bio kraj...
Bilo je to 12. jula, dva dana pre mog rođendana.
Zečevi ne govore, ali umeju da vole.



Pica štangle
Sastojci:
20 g svežeg kvasca
3 dl mlake vode
550 g brašna
1 kašika šećera
1 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja
1 šaka seckanih maslina
1 šaka seckane paprike
1/2 šake seckanog sušenog paradajza
1/2 šake rendanog parmezana
1 kašičica origana (po želji, bosiljak i žalfija)


Priprema:
Kvasac, šećer, malo brašna i mleka razmutite i ostavite da kvasac "proradi".
Potom umesite glatko testo od preostalih navedenih sastojaka.
Dobro ga upakujte kako se ne bi sušilo i sačekajte da duplo naraste.
Oblikujte štanglice željene veličine.
(Ja sam od ove količine napravila 30 štanglica.)
Pecite ih 10-tak minuta u zagrejanoj rerni na 250 stepeni.


A štanglice koje su mi ispale, nestale su za tren.






No comments:

Post a Comment