Monday, July 25, 2016

Hrono ishrana i pohovani patlidžan



Hrono ishrana - mogu da jedem koliko hoću?!
Pohovani patlidžan?!
Pitate se šta jedu ljudi "hroneri" i koji su to ljudi - da li su sa druge planete, da li je reč o nekoj sekti...?!
Ne brinite, to su sasvim obični ljudi.
Osobe koje zanima hrono ishrana, mogu da jedu sve, ali u pravo vreme.


Količine nisu neograničene, već vrlo ograničene, a u skladu sa vašom visinom.
Npr. jedna porcija bi trebalo da izgleda ovako (cca).


Hrono ishrana nije bezopasna, posebno ako jedete u neograničenim količinama.
Sa druge strane, ukoliko ste iz ishrane u potpunosti izbacili voće i većinu povrća, budite oprezni jer vaš imunitet može oslabiti.

Najbitnija je umerenost u svemu.



Preporuka je da se integralni hleb/hlebovi jedu za doručak.
Kvasac nije  tako veliki neprijatelj.
Gotovo da nema razlike između kvasca i praška za pecivo.

Ukoliko želite da pripremite pravi, domaći, a beskvasni hleb, napravite ga prirodnom fermentacijom.
Za pripremu "hrono" hleba možete koristiti i pšenično brašno.


Hrono hleb, dan osmi?!
Ne, nikako!
Hleb koji vidite na fotografijama je pripremljen od jednog dela integralnog pšeničnog brašna i 2 dela crnog (mekog) pšeničnog brašna, malo soli i 1,5 dela vode.
Nije preporučljivo da hleb čuvate duže od nekoliko dana bez obzira da li je u pitanju hrono hleb pripremljen u kućnim uslovima ili kupljen.
Ukoliko se odlučite da ga čuvate u frižideru, složićete se sa mnom, posle izvesnog vremena će promeniti teksturu i ukus.
U svakom slučaju trajnost mu ne možete produžavati u beskonačnost.
2-3 dana i to je to.
Recept za beskvasni hleb se nalazi ovde.

Dr Alen Delabos je pitao šta je to hrono hleb - za njega je hleb jednostavno hleb bez epiteta.
Akcenat je na integralnim brašnima.
Kod nas je "hrono" znak prepoznavanja.


Hrono ishrana - samo prirodno
Ako želite da se pridržavata hrono koncepta, tj. da se hranite zdravije, trebalo bi da jedete svežu hranu, hranu čuvanu na adekvatan način.
Na industrijsku hranu, zaboravite.


Hrono ishrana je napravila "bum", ali i veliku zabunu.
Ljudi se sve češće pitaju šta je "prava" hrono ishrana, koje su namirnice opasne/nedozvoljne, a koje to nisu...

Ne brinite,
Ne postoje "opasne" namirnice, napominje dr Alen Delabos.
Niste grešni i niko vas neće kazniti ukoliko pojedete nešto što pojedini "hroneri" strogo zabranjuju.

Ukoliko je hrono ishrana u potpunosti zaokupirala vašu pažnju ( bez obzira da li je u pitanju srpski, francuski ili neki treći način) ponekada sebi možete dati oduška i jesti neke manje preporučljive namirnice.


Ponovo naglašavam da je jako važno da vodite računa o tome koje namirnice unosite, kada i kako ih kombinujete kako ne bi došlo do povišene kiselosti organizma kao i do avitaminoze.
Ukoliko do toga dođe, hrono ishrana će vam više štetiti nego koristiti.

Mravi su po vitamine došli u kajsiju.
A na koji način ćete vi nadoknaditi nedostatak vitamina, odlučite sami.


Da, možete da jedete pohovani patlidžan kada budete poželeli, ali ne u neograničenim količinama.


Ako već plaćate "hrono stručnjake", pažljivo slušajte savete kako se ne bi desilo da  nešto previdite ili pogrešno razumete (ne ulazim u detalje), a onda "pomoć" tražite od laika.
Razjasnite sa njima svaku nedoumicu.
Nije sramota pitati, ništa se ne podrazumeva.

Ima dosta tekstova na temu "hrono ishrana" jer je to najpopularniji način ishrane u poslednje vreme.
Čitajte detaljno, slušajte i osluškujte.
Neke zaključke možete doneti i sami.
Logično, zar ne?!

Pohovani patlidžan - da, ali u pravo vreme.
(Prikazano vreme je simbolično.)


Ako imate potrebu da pojedete parčence hleba za ručak - pojedite.
Ništa strašno vam se neće dogoditi bez obzira što je vašu pažnju zaokupirala hrono ishrana.
I uživajte u svakom zalogaju.

A dr Alen Delabos - divan čovek!

Hrono ishrana na francuski način (dr Alen Delabos).


Hrono ishrana i pohovani patlidžan - sastojci:
1 manji plavi patlidžan
2 jajeta
3-4 kašike integralnog speltinog brašna*
začini po ukusu (so, biber, mešavina začina, začinsko bilje)
ulje po potrebi
*Pohovani patlidžan možete pripremiti sa brašnom po izboru.


Pohovani patlidžan - priprema:
Patlidžan isecite na manje kockice ili štapiće (ukoliko ne volite koru, prethodno ga oljuštite).
Posolite ga i ostavite da odstoji desetak minuta kako bi so izvukla eventualnu gorčinu.
Patlidžan pospite brašnom i izmešajte.
Penasto umutite jaja, dodajte začine i izmešajte sa patlidžanom.
Zagrejte nelepljiv tiganj, premažite ga dozvoljenom masnoćom i sipajte po kašiku smese.
Pohovani patlidžan je gotov nakon što ga ispečete po nekoliko minuta sa jedne i druge strane, na malo jačoj temperaturi.

Uz pohovani patlidžan služite salatu po izboru.

Ukoliko vas hrono ishrana ne zanima, pohovani patlidžan stavite na krišku hleba i napravite ukusan sendvič.
Pohovani patlidžan jednako truleks krpa, kaže moj tata.
A ja patlidžan baš volim u bilo kom obliku.


Hrono ishrana ili ne - glad je glad.
Obroci su se čekali ovako.


Zeke ne jedu pohovani patlidžan.




No comments:

Post a Comment