Ostalo mi je belo vino od farbanja jaja.
A kako nije bilo prilike da se popije u slast, iskoristila sam ga za ručak.
Da se ne baci.
Zeleni kardamom sam dobila od Sanje, tako da je on u ovom jelu "Ultimativni sastojak".
Sastojci:
3 mlade tikvice
1 šolja pirinča
2,5 šolje vode
1/2 šolje belog vina (ili više po ukusu)
2 čena belog luka
2-3 grančice mirođije
4 kašike rendanog trapista (ili nekog sličnog sira)
po ukusu: so, biber, domaća mešavina začina, zeleni kardamom (opciono)
2 kašike parmezana (za posipanje)
Priprema:
Pirinač prelijte vodom i kuvajte na nižoj temperaturi dok ne upije vodu.
Sipajte vino, sitno iseckan beli luk i mirođiju.
Začinite po ukusu i sipajte još vode po potrebi (pirinač traba da bude dobro kuvan).
Umešajte sir.
Tikvice isecite na tanke šnite, uzduž.
Nelepljivi tiganj poprskajte uljem
Pecite tikvice kratko sa jedne i sa druge strane (dok delimično ne omekšaju).
Ređajte ih na tanjir.
Prohlađenim pirinčem filujte tikvice - napravite kuglicu željene veličine, stavite na širi kraj tikvice, urolajte i učvrstite čačkalicom.
Poređajte ih u pleh, pospite parmezanom i pecite u zagrejanoj rerni na 220-250 stepeni desetak minuta - dok malo ne porumene.
Ovako pripremljene tikvice možete služiti i kao toplo i kao hladno predjelo.
Čačkalica je više estetski momenat.
Na rolnice možete dodati komad slanine (pre pečenja) kako bi čačkalice poslužile svrsi :)
Zeleni kardamom ima specifičnu aromu.
Prva nota podseća na miris limuna.
Stavila sam jednu mahunu kada i vino koju sam na kraju izvadila (može se dodati više mahuna, 2-3).
Ne nalazi se baš lako u našim krajevima, pa ga možete izostaviti.
Došla sam na ideju da iskombinujem belo vino, zeleni kardamom, mirođiju i beli luk.
I nisam pogrešila.
Ništa od navedenih začina ne dominira previše, ukus je baš "mljac".
Od ostatka nadeva napravite kuglice koje možete uvaljati u pečeni susam ili rendani sir.
Kuglice možete služiti odmah ili ih prethodno zapeći u rerni kao i rolnice.
Rolnice su lepše kada se koriste manje tikvice i naprave mini rolnice.
Recept je objavljen na portalu Danas.rs
No comments:
Post a Comment