Tuesday, May 3, 2016

Domaći recept - Torta kao Ferrero Rocher


Sve popularnija torta koja podseća na kupovne kuglice mami uzdahe onih koji je ugledaju.
A oni koji je probaju, ostaju bez teksta.
Kombinacija najfinijih čokolada, pečenog lešnika, maskarpone sira...


Na internetu kruži dosta recepata, ali odlučila sam da dopunim kolekciju i  kreiram još jedan,


Sastojci za biskvit (za 4 kore, dimenzija 10*30 cm):
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika ulja
2,5 pune kašike kakao praha
2,5 ravne kašike brašna
1 kesica vanilin šećera

Sastojci za fil:
250 g maskarpone sira
* nugat krem (ili 400-500 g kupovnog krema)
150 g seckanih lešnika
100 g mlevenih napolitanki sa ukusom lešnika
1-1,5 dl slatke pavlake

Sastojci za nugat krem:
180 g šećera
2 kesice vanilin šećera
2 dl vode
200 g crne čokolade
100 g nugat čokolade
50 g maslaca
50 g mleka u prahu
100 g sitno mlevenog lešnika/paste od lešnika





Priprema nugat krema:
Prokuvati kratko vodu i šećer.
Dodati čokolade i mešati dok se ne otope.
Skloniti sa ringle, pa umešati maslac.
Na kraju dodati mleko u prahu i lešnik.

Odvojiti cca 1,5 dl krema za premazivanje kora.
(Isto uradite i ako koristite kupovni krem. Mada ovaj deo nije obavezan, celu količinu krema možete umešati u fil, ali većina kaže da im se ovako pripremljena torta više dopada.)

Priprema kora:
Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.
Prvo umutiti čvrsto belanca, dodati šećer i mutiti dok se on ne otopi.
Posebno sjediniti žumanca, vanilin šećer, kakao i brašno.
Smesa je gusta, pa je potrebno dodavati belanca postepeno i mutiti mikserom sve dok se ne dobije smesa u koju se mogu umešati belanca (sjedinite obe smese).
Sjedinjenu smesu izliti u pleh i peći oko 8 minuta na 180-200 stepeni.

*U brašno možete dodati malo praška za pecivo.

Priprema fila:
Umutiti sir sa nugat kremom, dodati mlevene napolitanke, lešnik i umućenu slatku pavlaku.

Filovanje:
Krem koji je odvojen za premazivanje kora, podgrejati i dodati nekoliko kašika mleka ili neumućene slatke pavlake.

Svaku koru premazati mlakim kremom, pa filovati tortu - kora-fil, kora-fil, završiti korom i dekorisati po želji.

Dekoracija:
Preporuka za dekoraciju je ganaš krem pripremljen od 2 dl slatke pavlake, 100 g čokolade za kuvanje i 100 g nugat čokolade.
Čokolade izlomiti i staviti u činiju.
Slatku pavlaku zagrejati do tačke vrenja.
Sipati je preko čokolade i mešati dok se čokolada ne otopi.
Krem ohladiti u frižideru, umutiti mikserom i premazati tortu.

Za originalniji izgled, dodati čokoladne kuglice uvaljane u krupno mleveni lešnik.
Kuglice možete pripremiti od 100 g domaćeg (ili kupovnog) nugat krema, 100 g mlevenog keksa, nekoliko kašika seckanog lešnika.
Čvrstinu korigujte slatkom pavlakom - ako su jako čvrste, dodajte koju kašiku neumućene pavlake.

Tortu možete preliti istopljenom čokoladom nakon što je premažate ganaš kremom.
U ganaš krem možete dodati seckane lešnike.



Napomene:
Koru pečem u plehu od rerne i podelim na 4 dela.

Ukoliko želite da napravite okruglu tortu, koristite modlu prečnika oko 20 cm, smesu podelite na 2 dela i ispecite 2 biskvita koja ćete preseći na pola i dobiti 4 kore.

Pastu od lešnika/sitno mleveni lešnik možete najlakše napraviti tako što ćete mleveni lešnik ponovo samleti u mlinu za kafu ili nekom drugom food procesoru uz dodatak 1-2 kašike šećera u prahu.


Maskarpone sir, takođe, možete napraviti u kućnim uslovima.



A Maša i beba meda?!
Oni su tu da ulepšaju Larin divan dan!



Maša i meda u istom okruženju za Aleksandra.


Ferrero Rocher all rights reserved. Ferrero and the Ferrero logo are trademarks or registered trademarks of Ferrero. All trademarks mentioned are the property of their respective owners.



16 comments:

  1. Verujem da je ukusna ali baš volela da znam šta ovo znači: 'Smesa je gusta, pa je potrebno dodavati belanca postepeno sve dok se ne dobije smesa u koju se mogu umešati belanca.'

    Ja nisam neiskusna domaćica ali ovo mi deluje bezveze opis :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala što ste primetili da nedostaje deo rečenice. Od iskusnih domaćica se i očekuje da sve primete :)

      Delete
  2. Molim vas da li mozete prepraviti gresku za pripremu kore,zbunilo me a htela bi praviti...Hvala♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam šta Vas je zbunilo. Ja pravim baš tako kako piše :)

      Delete
    2. Malo me zbunilo ono sa belancima ali nista zato,recept je ok. Mnogo je bolji od ostalih sa interneta. Nekako laksi,pogotovo kora.☺Htela bih pitati da li umesto maskarpone sira moze neki sirni namaz i da li u koru moze ici prasak za pecivo? Da li ce biti lepsa?Pozdrav☺

      Delete
    3. Tao ćete najlakše sjediniti obe smese :). Može prašak za pecivo, ali vrlo malo. Meni kore nastau i bez njega. Može neki drugi sir, isto kao za čiz kejk. Ja ne jedem slatke sireve, tako da ne nisam u mogućnosti da napišem razliku. S obzirom da je maskarope mastan, zamenski sir bi isto trebalo da bude što masniji :)

      Delete
  3. Pripremam tortu i upravo sam shvatila da je moj pleh od rerne dosta velik.Molim vas da li mi možete reći dimenzije vašeg pleha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Piše 4 kore dimenzija 10*30, tj. pleh 40*30. Napisala sam i za okruglu tortu, 4 kore prečnika oko 20 cm :)

      Delete
  4. Uspele☺...obe su vaše torte...svima su se dopale.♡♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago :). A koja je druga torta?

      Delete
    2. http://domacicazavas.blogspot.rs/2016/07/vocna-torta-saveti-i-nacin-pripreme.html?m=1
      Druga torta je bila voćna..evo i linka..svima su se dopale..i prosledila sam im vaše linkove sa receptima♡♡

      Delete
    3. Hvala. Da, ta voćna je baš lepa, možda malo neuobičajena :)

      Delete
  5. Draga da li ova tortica može pod fondan? Puno pozdrava. Jovana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može. Ali je pre oblaganja fondanom treba obložiti kao i svaku drugu tortu. Pozdrav :)

      Delete