Baklava sa višnjama, sa orasima, sa kokosom, sa suvim grožđem...
A zašto ne bi mogla i baklava sa jagodama?!
Najpopularnija je baklava sa višnjama.
Ali dok ne stignu višnje, može i ukusna baklava sa jagodama
Sastojci:
1 kg jagoda (okvirno)
500 g tankih kora (12 kora)
3 jajeta
0,5 dl ulja
2 dl jogurta
5 kašika šećera
1 kašika vanilin šećera
24 kašike griza (za svaku štrudlu po 4)
Sirup:
600 g šećera
6 dl vode
1 kesica vanilin šećera
1/2 limuna
Priprema:
Jagode očistite i isecite na manje komade.
Umutite jaja, jogurt, šećer i vanilin šećer.
Za svaku štrudlu spajajte po dve kore.
Prvu koru premažite sa 5-6 kašika fila, pospite sa 2 kašike griza, stavite drugu koru, po njoj poređajte komadiće jagoda i pospite sa 2 kašike griza.
Uvijte štrudlu.
Postupak ponavljate dok ne utrošite sve kore.
Ređajte u podmazan pleh.
Isecite štrudle na željene komade i premažite sa nekoliko kašika fila.
Pecite oko 25 minuta na 200 stepeni.
Za sirup prokuvajte vodu i šećer, nekoliko minuta od momenta kada provri.
Dodajt iseckan limun i vanilin šećer.
Isključite ringlu i ostavite da se "krčka" dok se ringla ne ohladi.
Mlaku baklavu prelijte mlakim sirupom.
Količinu sirupa prilagodite ukusu, plus/minus.
Ukoliko imate više od 12 kora, sastojke podelite na srazmerni broj delova.
Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.
s peteljčice .. bolje da je ime ;)))
ReplyDeleteDA, daaaa ;)
Delete