Prolećni rolat (rolat sa džemom) je dobio naziv zbog toga što ga uvek pripremam u proleće.
Džemove slabo koristim, pa kada stigne proleće i ne znam šta ću sa njima, napravim ovaj rolat.
Uvek ga pripremam malo drugačije.
Rolat se brzo priprema, a jako je ukusan.
Možete koristi bilo koji džem, marmeladu ili pekmez.
Sada sam koristila pekmez od jagoda (recept za pripremu pekmeza od jagoda, možete videti OVDE.).
Sastojci:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike ulja
4 ravne kašike brašna
1 kašičica rendane kore od limuna
Punjenje:
400 ml džema ili pekmeza po izboru
Glazura
100 g čokolade
5 kašika vode
1 kašičica maslaca
Priprema:
Pripremite pleh okvirnih dimenzija 30*30 cm i obložite ga papirom za pečenje.
Odvojite žumanca od belanaca.
Prvo umutite belanca u čvrst sneg, pa dodajte dve kašike šećera i mutite dok se šećer ne otopi.
Potom umutite žumanca sa ostatkom šećera (2 kašike).
U umućena žumanca, dodajte brašno, ulje i koricu od limuna.
Mešanjem sjedinite sastojke.
U smesu od žumanaca lagano umešajte belanca.
Smesu razlijte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8 minuta.
Prohlađenu koru uvijte u rolat zajedno sa papirom i upakujte u vlažnu krpu.
Kada se rolat ohladi, odmotajte ga, skinite papir, premažite džemom i ponovo urolajte.
Prelijte ga glazurom - otopite čokoladu, vodu i maslac.
Rolat, po želju, možete posuti kakaom.
Recept je objavljen na portalu Danas.rs
No comments:
Post a Comment