Nagrađena fotografija od strane stručnog žirija u organizaciji portala Recepti & Kuvar.
Mnogi su se pitali zašto baš ta fotografija.
Isto pitanje sam postavila i ja...
Predsednik žirija, Bojan Božić (diplomirani modni kreator), dao je sledeće obrazloženje:
"Prilikom ocenjivana imao sam nekoliko kriterijuma u vidu: kompozicija, kvalitet fotografije, oštrina, kao i subjektivni utisak dozivljaja recepta koristeci se samim sastojcima kao deo kompozicije koji čine objedinjenu celinu u jelu koje je prikazano.
Kompozicijski i vesto znalacki je učinjena ravnoteža i sklad sastojaka koji se nalaze unutar recepta i time se pojačava utisak fotografije i subjektivnog osećaja ukusa.
Skladna paleta boje koja se preliva iz tople narandžaste, preko hladnih plavih i ljubičastih tonova do eksplozije u žutoj koja kao da pokazuje ukus od trenutka kada osetite prvi ukus do potpunog punog osećaja slasti i kompletnog doživljaja mirisa i ukusa.
Skladna paleta boje koja se preliva iz tople narandžaste, preko hladnih plavih i ljubičastih tonova do eksplozije u žutoj koja kao da pokazuje ukus od trenutka kada osetite prvi ukus do potpunog punog osećaja slasti i kompletnog doživljaja mirisa i ukusa.
Znalački, stručno postavljen prvi, drugi i treći plan, upotpunjen je korišćenjem ne samo prirodnim materijalima kao sto je drvo vec i upotreba keramike i metala koja čini da posmatrate mrtvu prirodu.
To govori da je Kristina Gašpar ne samo odličan kuvar već i pravi umetnik koji poznaje sva pravila prilikom stvaranja i prikazivanja kompletnog umetničkog dela sa kompletnim estetskim doživljajem koji prija oku.
Skladna kompozicija svih planova gradi stepenastu strukturu koja nas dovodi do pijedestala zvanog pun tanjir koji zrači misterioznim ukusom."
Recept za varivo od ljubičastog kupusa se nalazi OVDE.
Zahvaljujem se portalu Recepti & Kuvar i Bojanu Božiću na dodeljenoj nagradi.
Napominjem da sve radim po osećaju.
Naravno, u skladu sa trenutnim raspoloženjem, a u zavisnosti od vremenskih prilika.
Nikada nisam išla na kurs za fotografiju niti čitala bilo šta posebno na tu temu.
Jedino što mogu da kažem jeste da je jako važno da radimo ono što volimo.
U tom slučaju je uspeh neizbežan.
Kada me pitaju i traže savete kako da urede blog, fotografije i slično što ima veze sa hranom, uvek kažem da je osećaj najbolji savetnik.
Jedini uslov je da imate "osećaj" za ono što radite.
Zašto je baš Kitnkez najbolji recept godine, možete videti OVDE.
Vaša Domaćica
U pravu si,sledim tvoje savete.U milion slika prepoznam tvoju,ćak i kad nema imena.
ReplyDeleteKiki Kraljica
ReplyDeleteJedan je Chale ;)
DeleteČestitam Kristina!Igra boja u tvojim receptima je zbilja najlepše!Pozdrav :)
ReplyDeleteHvala :)
DeleteBravo
ReplyDelete