Saturday, February 6, 2016

Mediteranski hrono/beskvasni hleb



Zašto Mediteranski hrono/beskvasni hleb?
Ruzmarin, rogač, maslinovo ulje...
Hrono ili beskvasni hleb, svejedno!
"Hrono" jer  je to "znak prepoznavanja" u poslednje vreme.
"Beskvasni" jer mu je to staro ime.
Recept za hleb dobijen prirodnom fermentacijom, možete videti OVDE.


Sastojci:
200 g integralnog pšeničnog brašna
50 g mlevenog kamuta*
30 g mlevenog rogača
20 g semenki lana
1/2 kašičice soli
prstohvat mlevenog ruzmarina (ili više po ukusu)
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice vitamina C u prahu (ili 1 kašika limunovog soka)
320 ml mlake vode
1 kašika maslinovog ulja


Priprema:
Sjedinite sve suve sastojke, dodajte tečne i "umesite" hleb mikserom, nastavcima za testo.
Modlu za hleb, obložite papirom za pečenje i sipajte smesu.
Uključite rernu na 200 stepeni.
Dok se rerna greje, neka se hleb odmara.
Pecite ga u zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta.



*Kamut je vrsta pšenice.
Kako izgleda kamut, možete videti u postu Kamut čorba.
Ukoliko ga nemate, možete ga zameniti nekom drugom žitaricom koju ćete samleti u mlinu za kafu ili u nekom drugom aparatu.
Žitarica samlevena na ovaj način nema granulaciju brašna već krupniju.
Samim tim i vaš hleb ima drugačiju teksuturu.
Ukoliko vam sve ovo deluje komplikovano, jednostavno dodajte istu količinu nekog drugog integralog brašna ili mlevene semenke po izboru.

No comments:

Post a Comment