Monday, December 21, 2015

Kamut čorba


Kamut je vrsta pšenice (kamut na staroegipatskom znači pšenica).
Radi se o staroj sorti koja se gajila u dalekoj u prošlosti.
U odnosu na običnu pšenicu, kamut poseduje više hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na proteine i minerale.
Zrno kamuta je veće od zrna obične pšenice.
Orašastog je ukusa.
(Više o kamutu, možete naći na internetu.)


Kamut malo sporije apsorbuje vodu.
Ako ga potopite preko noći, do ujutru neće upiti vodu.
Najbolje je kuvati ga na nižoj temperaturi bez prethodnog potapanja.
Dužina kuvanja varira od 35 do 60 minuta.
Savetujem da skuvate veću količinu i čuvate je nekoliko dana u frižideru.
Kuvan kamut možete koristiti za salate, čorbe, variva, poslastice (umesto obične pšenice).
Predlažen hranljivu posnu čorbu.


Sastojci:
1 crni luk
1/2 praziluka
1 crvena paprika
2 šargarepe
1 šolja kukuruza šećerca
1 šolja kuvanog kamuta
2 kašike ulja
1-2 kašičice morske soli
1/2 kašičice bibera
peršunov list


Priprema:
Na vrelom ulju kratko propržite povrće koje ste prethodno sitno iseckali ili izrendali.
Promešajte nekoliko puta, dodajte kamut i 1 l vode.
Kuvajte dok povrće ne omekša.
Po želji možete dodati još vode.
Začinite je i služite toplu.



Ako ne možete da nabavite kamut, zamenite ga običnom pšenicom.

Skuvala sam više kamuta i od jednog dela  napravila ukusnu Salatu.

*Kamut sam kupila u Mađarskoj. Pretpostavljam da ga ovde ima u prodavnicama zdrave hrane.

2 comments:

  1. Kamut pšenicu jako volim i sviđa mi se ovaj tvoj ručak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni se dopao ukus, prvi put sam je jela ;). Hvala ;)

      Delete