Verovatno ste do sada već svi primetili da uživam dok pripremam hlebove i peciva.
Imam zaista puno recepata, ali nisam uspela sve da objavim do sada.
Za ovaj hleb sam iskombinovala sastojke koje sam imala.
Posebno mislim na semenke i pahuljice.
Ostalo su pojeli moji golupčići, da znate ako vas bune količine ;)
Sastojci:
100 g mešavine suncokreta, lana i susama
2,5 dl mlake vode (može i gazirana voda)
30 g pšeničnih klica
2 kašike ovsenih pahuljica
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
1 kašičica suvog kvasca
350 g brašna tip 500.
Priprema:
U blenderu (ili štapnim mikserom) sjedinite semenke i vodu - procesirajte, sameljite semenke.
U posudu za mešenje sipajte sve suve sastojke, dodajte izblendiranu smesu i umesite testo.
Dobro ga upakujte i ostavite da se udvostruči.
Modlu za hleb obložite papirom za pečenje.
Testo premesite, oblikujte hleb, stavite ga u pleh, zasecite po želji i pospite semenkama.
Ostavite ga da se udvostruči.
Pecite ga 30 minuta u zagrejanoj rerni na 170-200 stepeni.
Hleb pripremljen sa mlevenim semenkama ima drugačiju strukturu, ali i ukus u odnosu na hleb koji se priprema sa celim semenkama.
Takođe, hleb pripremljen na ovaj način duže ostaje svež.
Svežinu mu daju masnoće iz semenki.
Ukoliko niste u mogućnosti da sameljete semenke, stavite ih cele, ali povećajte količinu brašna za 50 g.
Recept je objavljen na portalu Danas.rs
No comments:
Post a Comment