Monday, October 19, 2015

Tutti Frutti torta


Duže vreme imam u planu da napravim ovakvu tortu, ali nikako da se ukaže prilika - neko ne jede orahe, neko suvo grožđe...
Nema idealnije prilike za eksperimentisanje. od rođendana mog brata.
Tako je brat za rođendan dobio tutti frutti tortu u obliku daljinskog upravljača, po želji njegove supruge, a  moje snajke.
Tortu su jeli i oni koji se mršte kada čuju za suvo grožđe, orahe, smokve...


Sastojci za kore:
8 belanaca;
160 g šećera;
160 g mlevenih orašastih plodova (orasi, lešnici, bademi, kikiriki);
1 kašika brašna.

Sastojci za fil:
8 žumanaca;
160 g šećera;
3 dl mleka;
40 g pudinga od čokolade (gustina i/ili brašna);
1 kesica vanilin šećera;
200 g čokolade;
300 g krupno mlevenih orašastih plodova i suvog voća (lešnici, bademi, kikiriki, suvo grožđe, smokve);
200 g maslaca.


Priprema:
Prvo pripremiti fil.
2 dl mleka i vanilin šećer staviti da provri.
Umutiti penasto žumanca sa šećerom,
Dodati puding i 1 dl mleka.
Skuvati fil.
Na kraju dodati čokoladu i mešati dok se ona ne otopi.
U ohlađen fil dodati umućen maslac, suvo voće i orašaste plodove.

Za koru umutiti belanca, dodati šećer, mutiti dok se on ne otopi, pa umešati orašaste plodove i brašno.
Koru peći u plehu 30*30 (prethodno ga namastiti i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje) u zagrejanoj rerni na 150-170 stepeni 17-20 minuta.
Koru podeliti na tri dela i nafilovati tortu.

Tortu dekorisati po želji.
Uz ovu tortu se savršeno slaže umućena slatka pavlaka.


Recept je objavljen na portalu Danas.rs


Recept šaljem Lari (Slatki blog) kao odgovor na ovomesečmu temu (suve smokve).
Za one koji ne znaju, u pitanju je blogerska igrica "Ajme, koliko nas je!"

No comments:

Post a Comment