Friday, October 23, 2015

Rol viršle sa senfom


Ne jedem ni viršle ni senf, ali ipak tvrdim da su viršle i senf idealna kombinacija.
Po meni, ta dva mirisa (a verujem i ukusa) obećavaju.
Da li su zdrave ili nisu, ne ulazim u detalje.
Mada, na viršlama koje sam kupila piše da su od mesa, da su 100 % domaće, da nisu GMO...
Kako god, znam da većina uživa u rol viršlama.
Napravila sam ih na sledeći način, a vi možete koristiti bilo koje testo i rolovati, npr., cele viršle.


Sastojci:
375 g brašna
25 g palente
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 dl otopljene masti/margarina/putera/ulja
1 kašičica senfa
15 g kvasca
2,5 dl mlakog mleka
10 viršli


Priprema:
Kvasac i šećer razmutite u mleku. Dodajte 200 g brašna, sjedinite i ostavite da naraste.
U kvasac dodajte sve ostale sastojke (osim viršli) i umesite testo.
Testo treba da se odmara (da raste) pola sata.
Razvijte testo i secite trake približnih dimenzija 1*20 cm.
Viršle isecite na pola, popreko,
Svaku traku, po želji, možete premazati senfom.
Uvijte viršlu.
Rol viršle ostavite da odstoje oko pola sata.
Premažite ih i pospite po izboru - umućenim jajetom ili rastvorom sode bikarbone, susamom, palentom, kimom, semenkama lana...

Rol viršle pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15-tak minuta.



Ja sam ih premazivala rastvorom sode bikarbone - 1/2 kašičice sode bikarbone i 0,5 dl kipuće vode  izmešajte.

Pecivo koje se premazuje ovim rastvorom ima drugačiji ukus i boju u odnosu na ono koje se premazuje jajetom (žumancetom ili belancetom).
Boja mu je tamnija, rumenija, a ukus je "bavarski" (podseća na bavarsko pecivo).


2 comments: