Bundeva - kraljica jeseni.
Po meni, najukusnija u piti bundevari.
Pored slatkih jela, od bundeve se mogu napraviti i slana
Vrlo su popularne čorbe/potaži koje možete pripremati na razne načine.
Najpopularnija je čorba od hokaido bundeve.
Svakako možete koristiti bilo koju.
Evo jednog predloga za čorbu od bundeve uz dodatak dunje.
Sastojci:
300 g bundeve
1 krompir (srednje veličine)
1/2 dunje
1 ravna kašičica karija
po ukusu: so, biber, mleveni kim, đumbir, peršunov list
1 kašika ulja
po potrebi: parmezan
Priprema:
Bundevu, krompir i dunju skuvati u 2-3 dl vode.
Potom procesirati u blenderu.
Na ulju propržiti začine, pa dodati dobijenu kašu.
Naliti vodu po potrebi - dok se ne dobije željena gustina.
U čorbu možete dodati testeninu, krutone, knedle...
Ja sam se odlučila za palentnu.
Skuvanu palentu sam izlila u posudu, kada se ohladila, iseckala sam je i dodala u čorbu.
(U palentu sam stavila parmezan.)
Prilikom služenja, čorbu pospite parmezanom, peršunovim listom i kolutovima mladog luka.
Po želji, u čorbu možete dodati pavlaku, kiselu ili neutralnu, komade mladog sira...
Zašto dunja i krompir?
Krompir da bi ublažio ukus bundeve i čorbicu učinio kremastijom, a dunja da bi izbalansirala ukuse.
Ukoliko niste sigurni da će vam se ukus dopasti, eliminišite dunju.
No comments:
Post a Comment