Do skoro nisam mogla da smislim ni masline ni maslinovo ulje.
Masline sam prihvatila pre nekoliko godina i sada ih bukvalno obožavam.
Sa uljem je sasvim druga priča - ne prihvatam ga u svakoj kombinaciji.
Kada ga koristim, trudim se da jelo, bilo da je slatko ili slano, dobro začinim.
Kafa, cimet i burbon vanila, pored orašastih plodova, ovom kolaču daju specifičnu aromu.
Naravno, i čokolada imam svoju notu.
Od orašastih plodova koristila sam: orahe, lešnike i bademe.
A vi možete koristiti one koje volite.
Sastojci:
3 jajeta
75 g šećera
100 g čokolade
70 ml maslinovog ulja
75 g krupnije mlevenih orašastih plodova
40 g brašna
1 kašičica kakaoa
1 kašičica kafe
1/3 kašičice cimeta
1/2 kašičice usitnjene burbon vanile
Završnica:
1 kesica vanilin šećera
po potrebi seckani orašasti plodovi
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca.
Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šćer i mutite dok smesa ne postane sjajna i glatka.
Potom dodajte žumanca, jedno pojedno.
Istopite čokoladu sa uljem na niskoj temperaturi, prohladite mešanjem i dodajte sve suve sastojke.
Sjedinite sve sastojke i dodajte smesu u umućena uz lagano mešanje.
Modlu prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje, izlijte kolač, pospite ga vanilin šećerom i orašastim plodovima.
Pecite ga u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 20 minuta i 10 minuta na 170.
Ovaj recept možete videti u prvom Olitalia online kuvaru kao jedan od 15 najzanimljivijih.
Online Kuvar
No comments:
Post a Comment