Thursday, September 17, 2015

Želirane (divlje) jabuke



Jabuke su poznate po velikom sadržaju pektina, pa se samim tim proirodno želiraju - nije potrebno dodavati bilo koje drugo sredstvo za zgušnjavanje.
Na Tari je sezona divljih jabuka.
Bilo ih je na svakom koraku, kao i duž cele Drine.
Potpune divlje, ali i one malo pitomije, krasile su ovu oblast.
Morala sam da uberem koju i sačuvam ih za zimu.
Divlje jabuke možete sušiti za čaj, možete napraviti sok, sirće...
Ja sam se odlučila za ovu najslađu varijantu.


Sastojci:
300 g šećera
3 dl vode
500 g očišćenih jabuka
prstohvat cimeta


Priprema:
Šećer i vodu prokuvati - kuvati pet minuta od momenta kada sirup provri.
Dodati iseckane jabuke i cimet.
Kuvati na nižoj temperaturi oko pola sata.
Sipati u sterilisanu teglu i pasterizovati.
Čuvati na uobičajen način.


Ovako pripremljen žele od jabuka možete koristiti za razne poslastice.
Predlažem da napravite omiljeni biskvit, premažete ga želeom od jabuka i dekorišete umućenom slatkom pavlakom.
Želirane jabuke možete pripremati od raynih vrsta jabuka, a preporuka je da ga pripremite od divljih jabuka.
Na ovaj način možete sačuvati sve vrste jabuka koje ne mogu dugo da se održe u svežem stanju.



1 comment:

  1. jel ga ti koristiš za nešto ... kakve su te jabuke kad se izvade iz tegle ... mekane ili ...

    ReplyDelete