Ove godine sam se baš posvetila pripremanju zimnice.
Eksprimentisanje mi je išlo od ruke.
Pravila sam dosta toga, kombinovala razne vrste voća i povrća.
Dok sam pripremala recept za ovu marmeladu, razmišljala sam koje bi sezonsko voće bilo najbolje iskombinovati.
Dodavala sam i oduzimala sa spiska, precrtavala, pa ponovo dodavala, kombinovala...
I na kraju, došla do ove kombinacije.
Rekla sam mami da mi nabavi sastojke koji nedostaju.
Bila je vrlo skeptična kada je čula šta ću od navedenih sastojaka da pravim.
Kada je marmelada bila gotova, mama je prva degustirala.
Miris je osvojio, a potom i ukus.
I eto tako... Eksperiment je uspeo.
Nemojte odmah stvarati odbojnost prema nečemu dok isto ne probate.
Ako ne možete da nađete vrstu grožđa bz koštica, očistite ga ili birajte manja zrna (ona imaju manje koštice).
Trnjine ćete najlakše očistiti od koštica ako su potpuno zrele.
Paradajz je voće (bez obzira što se u kulinarstvu najčešće tretira kao povrće).
Sastojci:
po 100 g očišćenog sledećeg voća:
1. jabuke
2. kruške
3. šljive
4. breskve
5. paradajz
6. smokve
7. grožđe
8. trnjine
9. aronija
10. limun (neprskan)
150 g fruktoze
100 g dekstroze
*Količine šećera su date okvirno. Tačne mere zavise od toga koliko je voće slatko.
*Umesto voćnog šećera, možete koristiti običan šećer.
Priprema:
Krupnije voće usitniti, dodati šećere i kuvati oko pola sata.
Usitniti štapnim mikserom kako bi se dobila tekstura marmelade i kuvati još 10-15 minuta.
Test provere:
Vaša marmelada je gotova (dovoljno gusta) kada varjačom pređete po dnu šerpe, a na njoj ostaje trag od varjače - marmelada je gusta ne sliva se tako brzo.
Ukoliko nemate neku vrstu voća, ne možete da je nabavite, zamenite je nekim drugim voćem.
Ukus ove marmelade je zaista poseban. Teško da bi neko mogao da pogodi od čega je.
Marmeladu možete koristiti za sve i svašta, a između ostalog i za palačinke.
I moj Meda koji se u sve meša.
Fotografisanje ne može da prođe bez njega, naravno, kada sam u Beloj Crkvi.
Zna da se za tim stolom jede, pa je uvek prvi u redu čekanja.
Ako baš nema ništa za jelo (mada pojede sve što mu dam) zadovoljan je i maženjem koje obavljam nogom.
Tako da, u isto vreme moram da radim dve stvari - da mazim Medu i fotografišem.
EXTRA si !!!
ReplyDeletea oklen ideja da se mešaju dekstroza i fruktoza ...
Pa ja ih često mešam ;)
Delete;)))))
Delete