Saturday, August 8, 2015

Džem od divljih kupina


Nikada nisam pripremala zimnicu od kupina, a posebno ne od divljih.
Nisu mi bile na dohvat ruke kao sada.
Taman su počele da sazrevaju kada smo došli u Crnu Goru.
Jednostavno, nisam mogla da im odolim.
Kažu da su kupine najbolji prirodni lek za lečenje anemije.
Treba ih redovno konzumirati nedelju dana da bi se poboljšala krvna slika.


Sastojci:
1,5 kg divljih kupina
400-500 g šećera (okvirno)
1 limun
1-2 dl vode


Priprema:
Kupine oprati, posuti šećerom, sipati vodu i delimično ih izmiksati štapnim mikserom. Vodu dodavati postepno.
Vodu sam dodavala jer su kupine bile prilično suve zbog suše.
Ukoliko su vaše kupine sočne, ne morate dodavati vodu.
Džem kuvati oko sat vremena na nižoj temperaturi.
Desetak minuta pred kraj kuvanja, dodati sok od pola limuna, a ostatak oljuštenog limuna iseckati na sitnije komade.
Džem sipati u sterilisane tegle, zatvoriti metalnim poklopcima i pasterizovati.
Čuvati na uobičajen način.
(Količina šećera zavisi od toga koliko su kupine slatke.)


Limun sam dodavala u sve što sam pripremala od divljih kupina jer su bile slatke, nisu uopšte kisele verovatno zbog visokih temperatura i puno sunčanih dana.
Pored toga što su slatke, duvlje kupine imaju opor ukus, tako da se ne mogu pripremati bez šećera ili sa jako malom količinom.
U sok od kupina umesto limunovog soka, dodajem vitamin C.


No comments:

Post a Comment