Mnogi se pitaju kako da pripreme džem od šljiva bez šećera?!
Najbitnije je da birate zrele plodove jer su oni najslađi.
Takođe, preporuka je da koristite razne vrste šljiva jer će
pekmez/džem biti ukusniji.
Zreliji plodovi pored velike količine šećera, sadrže i veći
procenat vode zbog čega je džem potrebno duže kuvati.
Ali to ne treba da vas brine.
Dužinu kuvanja ćete skratitii ako na 1 kg šljiva dodate 100 g
sitno seckane ili rendane jabuke.
Jabuke sadrže pektin koji će zgusnuti džem od šljiva i dati
mu kremastu strukturu.
Kada se dobro ukuva, može dugo da stoji bez upotrebe konzervansa.
Kada se dobro ukuva, može dugo da stoji bez upotrebe konzervansa.
Sastojci za 1 teglu od 720 ml:
1 kg očišćenih šljiva
100 g jabuke.
Priprema:
Očišćene šljive stavite u šerpu prečnika oko 22 cm.
Kuvajte na nižoj temperaturi dok ne puste tečnost.
Dodajte jabuku (oljuštenu i isečenu na manje komade) i kuvajte oko sat vremena uz povremeno
mešanje.
Dužina kuvanja zavisi od toga koju gustinu želite da
dobijete kao i koliko vode imaju šljive.
Šljive će se tokom kuvanja raspasti, ali ukoliko želite da
dobijete strukturu pekmeza, dodatno ih usitnite (iseckajte ih sitnije pre
kuvanja ili ih tokom kuvanja delimično izmiksajte štapnim mikserom).
Džem sipajte u sterilisane tegle i čuvajte ga na uobičajen
način.
Pekmez možete da zapečete u rerni ili da ga stavite u dunst - da ga pasterizujete.
Nema potrebe stavljati konzervans.
Ali, ukoliko imate naviku da ga koristite, konzervirajte i ovaj pekmez na isti način.
Napomena:
Kada pripremam pekmez od šljiva sa šećerom, ne stavljam više od 100-150 g šećera na 1 kg očišćenih šljiva.
Džem ili pekmez od šljiva bez šećera .. ali SA peteljkama ;DDD
ReplyDeleteuživam u svakoj novoj kreaciji i da znaš da si me popalila da pravim pekmezić i ja ..
Peteljke, nego kako?! :D
DeleteObično kuvam pekmez u rerni i tako mi je najlepši, bez mnogo mešanja i stajanja pored šporeta. Sa jabukom ga nikad nisam pravila a konzervans ne koristim i nikad mi se nije pokvario...skoro smo otvorili teglu iz 2008 godine, koja se slkučajno zaturila. Dodajem šećer, ali minimalno jer kod nas šljive baš nisu tako dobre kao kod vas a sledeći put ću probati nekoliko teglica sa jabukom. Hvala na odličnoj ideji.
ReplyDeleteDa, nije voće svuda isto. U rerni može, svakako. Nego ja kuvam male količine, pa mi je ovako lakše ;)
DeletePektin je magični sastojak svake jabuke --- a džem fiks je upravo pektin.
ReplyDeleteA osnovna činjenica koja jabuku odvaja od drugih voćki jeste visok sadržaj pektina.
boja ovog pekmezića ti je extra - treba tačno znati gde šta od voća dodati ... u kivi npr. 1 bananu, ovde jabuku.
DeleteDžem fix ima i konzervans ;). Ovde je bilo nekoliko vrsta šljiva, zato je takva boja. Jedna vrsta je bila baš lepa :)
Deletei ja sam ga prošlu subotu kuvala i ispao mi je prelep, kao i tvoj ;))
ReplyDeleteJa još uvek nisam ove godine :)
DeleteBok!
ReplyDeleteZnači jabuke i šljive su sve što je potrebno, nikakav dodatni zaslađivač? Neki kažu da se umjesto šećera može koristit med ali treba paziti pri kojoj se temperaturi dodaje. Hvala :)
Da, baš tako. Ali bitno je da su šljive zrele. Med može da zasladi pekmez, ali ga ne bi trebalo kuvati.
DeleteКристина, одличан рецепт а прелепа боја је због мале количине. Ко жели тако лепу боју, нека кува по Вашем рецепту. Прошле године кувала сам малу количину од крупних и меснатих бресака на исти начин (ножем сам скинула кожицу и мало их уситнила), без шећера у рерни и неколико пута промешала. На 5 минута до краја ставила сам 5 листића розетле. Испао је светле боје и одличне чврстине за филовање колача и палачинки.Од шљива је исто укусан, нисам додавала јабуке. Оба пекмеза су одлична и сада у ове топлије дане, само их сипајте у мање теглице. Здравља Боже, ове године ћу кувати по Вашем рецепту тј. са јабукама... Хвала и поздрав из Ниша...
ReplyDeleteHvala. Od šljiva može sa i bez jabuka, kako ko voli. Domaći džemovi su najbolji. Pozdrav :)
Delete