Kajsije - sočne, ukusne i mirisne.
Kajsije obiluju vitaminom C i A, kalijumom, gvožđem, voćnim šećerima...
Imaju malo kalorija.
Od kajsija možete praviti razne poslastice i zimnicu.
Kajsije su vrlo ukusne kada se osuše i kao takve čuvaju za zimu.
Ukoliko se tokom zime uželite kajsija, suve kajsije potopite u mlaku vodu i ostavite ih da odstoje dok ne apsorbuju dovoljnu količinu vode - dok ne nabubre.
Ovom prilikom delim sa vama recept za gusti sok od kajsija.
Sastojci:
1,5 kg očišćenih kajsija
250 g šećera
2 l vode
Priprema:
Kajsije izblendirajte uz postepeno dodavanje vode.
Sipajte u šerpu, dodajte šećer i ostatak vode.
Sok od kajsija kuvajte oko pet minuta.
Količine vode i šećera možete korigovati u zavisnosti od toga da li volite gušći/slađi sok od kajsija ili ne.
Gusti sok od kajsija sipajte u sterilisane flaše i stavite u dunst ili ga pasterizujte.
Ukoliko ćete sok upotrebiti za par dana, nema potrebe da ga stavljate u dunst.
U tom slučaju ga treba čuvati u frižideru.
Prilikom služenja, sok možete dekorisati listovima matičnjaka.
Recept je objavljen na portalu Danas.rs
No comments:
Post a Comment