Domaći (višenamenski) kečap je mešavina paradajza, šargarepe, crnog luka, belog luka, začinskog bilja i maslinovog ulja.
Ovako pripremljen domaći kečap možete koristiti za pripremu: čorbi, sosova, raznih jela, pita, pica, sendviča, brusketa...
A ukoliko dodate vodu (u odnosu 1:1), možete ga piti kao sok.
Maslinovo ulje možete dodati tokom kuvanja ili neposredno pre upotrebe.
Kečap možete koristiti i bez dodatka ulja.
Domaći kečap možete pripremiti onako kako vam se najviše dopada.
Količine povrća i začina nisu obavezujuće.
Napravite odnos koji vam se najviše dopada.
Važno je da za pripremu kečapa ili soka od paradajza birate zdrave i zrele plodove.
Predlažen sledeću kombinaciju.
Sastojci:
100 g crnog luka
200 g šargarepe
500 g oljuštenog paradajza
1 čen belog luka
2 kašičice šećera
2 kašičice morske soli
1/4 kašičice bibera
2-3 grančice origana
2-3 lista bosiljka
1 list nane
1 dl maslinovog ulja
Priprema:
Oljušten paradajz izblendirajte.
Crni luk i šargarepu isecite na manje komade, dodajte beli luk i 2 dl vode.
Kuvajte desetak minuta.
Smesu izblendirajte i dodajte paradajz.
Kuvajte desetak minuta na srednjoj temperaturi, pa dodajte navede začine i ulje.
Začinsko bilje usitnite - sitno iseckajte.
Prokuvajte još koji minut.
Domaći kečap sipajte u sterilisane teglice ili flašice.
Čuvajte ga na uobičajen način.
Na isti način možete pripremiti i domaći sok od paradajza.
U tom slučaju savetujem da povećate količinu paradajza za 100 posto.
U kečap, po želji, možete dodati i 1 crvenu papriku.
Recept za domaći kečap možete naći u Olitalia online kuvaru (ovde).
No comments:
Post a Comment