Sezona crvenog voća počinje sa prvim jagodama, a onda se nadovezuje i ostalo bobičasto voće.
Ovo voće ima predivnu boju zahvaljujući prisustvu likopena i antocijanina (biljni pigmenti crvene boje).
Pomenuti biljni pigmenti imaju jako antioksidativno dejstvo.
Malina - je zeljasta biljka koja pripada porodici ruža.
Malina se svrstava u grupu "ženskog" voća.
Posebna pažnja se posvećuje listu maline koji je lekovitiji od ploda, a blagotvorno deluje na ženske bolesti.
Preporuka stručnjaka je da se čaj od listova malina pije tokom trudnoće i u fazi laktacije.
Plod maline se mnogo češće upotrebljava u odnosu na list
Malina obiluje vitaminom C kao i mnogim drugim vitaminima i mineralima.
Sastojci maline utiču na ubrzanje metabolizma, pa samim tim imaju povoljno dejstvo na topljenje masnih naslaga.
Najblagotvornije dejstvo imaju kada se kozumiraju sveže, ali podrazumeva se njihova upotreba u kulinarstvu za pripremu raznih poslastica i sokova.
Ribizla - je voće koje ima plod u obliku grozda, a bobice su najčešće veličine zrna graška ili manje.
U narodnoj medicini je ribizla poznata kao voće koje čisti organizam.
Kao i kod malina, i kod ribizla se koriste i plod i list (za pripremanje čajeva koji se upotrebljavaju kod povišenog krvnog pritiska i upale bešike).
Pored ostalih minerala i vitamina, izdvajaju se: niacin, pantotenska kiselina i vitamin C.
Od ribizle se najčešće priprema žele (sulc), ali i sokovi, prelivi i mnoge druge poslastice.
Kada je reč o bobičastvom voću, volim kombinacije raznih vrsta.
Iskombinovala sam maline i ribizle.
Na ovaj način možete pripremiti džem od samo jedne vrste bobičastog voća ukoliko ne volite kombinacije.
Sastojci za oko 300 ml džema:
350 g crvenog voća (malina i ribizla)
150 g šećera
1 dl vode
Priprema:
Pripremite šerpu prečnika oko 16-17 cm.
Prokuvajte vodu i šećer dok sirup ne postane srednje gust.
Dodajte voće i kuvajte oko pola sata na srednjoj temperaturi.
Džem ne treba mešati tokom kuvanja.
Penu možete skidati.
Džem sipajte u sterilisanu teglicu i odmah zatvorite.
Čuvajte na uobičajen način (obično čuvam u frižideru).
(Džem je redak dok je vruć. Kad se ohladi, biće kao na fotografijama - gust i želatinast.)
Na isti način možete pripremiti i preliv od crvenog voća - kuvanje skratite za 10-15 minuta.
Ne brinite što je preliv redak dok je vruć.
Kada se ohladi, biće baš onakav kakav treba da bude.
Ako volite ribizle i maline, ovo je idealna kombinacija za vas.
No comments:
Post a Comment