Monday, June 22, 2015

Fermentisani krastavci


Ovo su letnji kiseli krastavci.
Ako ih niste probali, savetujem da ih napravite.
Vrlo su jednostavni za pripremu i ukusni.
Od začina možete koristiti  ono što volite.
Savetujem da nikako ne eliminišete beli luk i mirođiju jer kiseli krastavci pripremljeni na ovaj način neće imati pravu aromu.
Možete dodati peršunov list, biber, ljupčac...


Sastojci:
1,5 kg manjih krastavaca
1 kašika soli
3 čena belog luka
mirođija po ukusu


Priprema:
U veću teglu poređati krastavce koje ste prethodno oprali, očistili od peteljki i zasekli unakrst.
Sipati vodu u teglu, potom je izliti u drugi sud, dodati so, izmešati kako bi se so otopila.
U teglu dodati iseckan beli luk i mirođiju, pa naliti slanom vodom.
Teglu poklopiti tanjirićem.
Držati na toplom mestu ili na mestu na kom ima sunčevih zraka.
Videćete kako će se voda za par dana zamutiti i pojaviće se mehurići. 
To znači da je došlo do procesa fermentacije.
Krastavci su gotovi za 3-5 dana.
Krastavce možete kiseliti u plastičnoj posudi  umesto u tegli.
*
Po ukusu, možete dodati više soli (još pola kašike).


Na isti način možete napraviti salatu od boranije.
Boraniju je potrebno prethodno kratko blanširati.

No comments:

Post a Comment