Mnogi me pitaju kako pravim sitne kolače od keksa - traže mi recepte, pitaju za nazive kolača...
Većinu kolača pravim napamet. Naravno, moraju se znati osnovna pravila.
Kombinujem razne sastojke.
Počnem da pravim jedno, pa napravim nešto treće.
Dobijam i pitanja na temu mlevenog keksa poput: "Da li mogu da koristim X umesto Y keksa? Da li posne sastojke mogu zameniti mrsnim i obrnuto?"...
Možete, naravno.
Kada je u pitanju mleveni keks, prepuštam vam da sami odlučite koji ćete keks koristiti.
Koristite onaj koji volite, koji imate ili onaj koji možete sebi priuštiti.
Kada je reč o orašastim plodovima, ako ne volite orahe, zamenite ih nečim drugim. Ali morate uzeti u obzir i činjenicu da se ne ponašaju isto svi orašasti plodovi - neki upijaju manje, a neki više tečnosti.
Ni to nije problem, kada se smesa prohladi, procenićete da li treba da dodate još orašastih plodova ili keksa.
Isto se odnosi i na količine orašastih plodova-ako u receptu piše da treba staviti, npr., po 150 g oraha i keksa, znači ukupno 300 g, odnos možete promeniti onako kako vama odgovara. Ne mora uvek biti u pitanju odnos 1:1.
Čokolada, koliko mogu da primetim, predstavlja ozbiljan problem. Velika većina svašta nešto naziva čokoladom. Naravno, koliko para, toliko muzike.
Ali, savetujem da iskoristite akcije i kupite kvalitetnu čokoladu ako želite da uživate u pravom ukusu čokolade.
Mnogi se čude čudu kada čuju da u glazure stavljam vodu ili mleko. Kažu da se njima "čokolada" zgusne kada dodaju tečnost. Ali, to nije prava čokolada. Ta "čokolada" koja se zgusne prilikom dodavanja tečnosti je. u stvari, nekvalitetna kakao tabla.
Prava čokolada je prilično retka kada se otopi, a kada se doda tečnost, ona bude još ređa. Ali, ne brinite - glazura će vam biti glatka i neće pucati.
Podrazumeva se da možete koristi čokoladu ili "čokoladu" na koju ste navikli.
Znači, sve sastojke možete prilagoditi svom ukusu i džepu.
Pa da krenemo sa receptima ;).
Pijane tortice s višnjama
Neophodni sastojci za koru:
1 dl vode
100 g šećera
10 g vanilin šećera
80 g margarina (ili maslaca)
150 g mlevenih oraha
150 g mlevenog keksa
Neophodni sastojci za fil:
100 g crne čokolade
5 kašika vode
1 kašičica margarina ili maslaca
100 g bele čokolade
1 kašičica margarina ili maslaca
po potrebi višnje iz slatkog i iz višnjevače (a možete koristiti samo jedne ili samo druge višnje)
Priprema:
Prokuvajte vodu i šećere - smesa treba da vri 3-4 minuta. Dodajte orahe i margarin i mešajte dok se on ne otopi. Kada se smesa ohladi, umešajte keks i ostavite je da ostoji u frižideru oko pola sata.
Dasku za razvijanje (ili radnu površinu) pospite keksom, pa razvijte smesu 1-1,5 cm debljine. Modlicom vadite krugove željenog prečnika (ja sam koristila modlicu prečnika 3 cm).
Istopite crnu čokoladu na nižoj temperaturi uz postepeno dodavanje vode. Na kraju dodajte margarin i mešajte dok se on ne otopi. Kada se čokolada malo prohladi, preko svakog kruga sipajte po kašičicu.
Preko crne čokolade stavite mesavinu višanja iz slatkog i iz višnjevače.
Sada istopite belu čokoladu - čokoladu i maslac stavite zajedno da se tope na niskoj temperaturi i mešajte je što češće.
Tortice prelijte belom čokoladom i dekorišite ih višnjama.
Moka kuglice
Neophodni sastojci:
100 g šećera
1 dl vode
10 g vanilin šećera
30 g čokolade
1 kašičica mlevene kafe (ili 2 u zavisnosti od jačine kafe)
80 g margarina ili maslaca
200 g mlevenih oraha (prepečenih)
100 g mlevenog keksa
Glazura:
100 g čokolade
4-5 kašika vode
1 kašičica margarina ili maslaca.
Priprema:
Prokuvajte vodu, kafu, čokoladu i šećere-smesa treba da vri 3-4 minuta. Dodajte orahe i margarin i mešajte dok se on ne otopi. Kada se smesa ohladi, umešajte keks i ostavite je da odstoji u frižideru oko pola sata.
Oblikujte kuglice željene veličine. Stavite ih u friz dok pravite glazuru.
Istopite čokoladu uz postepeno dodavanje vode. Na kraju dodajte margarin i mešajte dok se on ne otopi.
Kuglice umačice u čokoladu i dekorišite po želji-belim čokoladnim diskovima i zrnima kafe.
Za umakanje kuglica u čokoladu možete koristiti specijalne "alatke" za čokoladiranje ili male viljuške. Naravno, možete ih umakati u čokoladu i na neki drugi način koji inače primenjujete.
P.S. Ako stavljate više kafe, na kraju, zajedno sa keksom, stavite i 1 kašiku šećera u prahu (ili više po ukusu) kako kuglice ne bi bile gorke.
Punč kuglice
Neophodni sastojci:
100 g šećera
1,5 dl vode
200 g čokolade
150 g putera
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
100 g suvog grožđa
1 vanilin šećer
2 kašike ekstrakta od ruma
Glazura:
100 g čokolade
4-5 kašike vode
1 kašičica putera
Priprema:
Istopiti šećer, čokoladu i vodu, pa skloniti sa ringle i dodati puter. Mešati dok se sastojci ne sjedine. Potom dodati orahe, suvo grožđe, vanilin šećer, keks i ekstrakt ruma. Dobro izmešati. Ostaviti da se smesa ohladi i stegne, pa oblikovati kuglice željene veličine.
Kuglice umakati u čokoladnu glazuru i dekorisati po želji.
Lešnik karamel kuglice
Neophodni sastojci:
150 g šećera
1 dl vode
10 g vanilin šećera
80 g margarina ili maslaca
150 g mlevenog lešnika (pečenog)
150 g mlevenog keksa
Glazura:
100 g čokolade
4-5 kašika vode
1 kašičica margarina ili maslaca
Priprema:
Šećer karamelitovati na nižoj temperaturi dok ne dobije lepu zlatno braon boju. Dodati vodu i kuvati na niskoj tempetauri oko 5 minuta. Dodati lešnike i margarin/maslac. Mešati dok se maslac ne istopi. Kada se smesa ohladi, dodati keks. Ostavite smesu da se ohladi u frižideru, pa oblikujte kuglice. Umačite ih u čokoladnu glazuru i dekorišite jezgrima pečenog lešnika.
Istopiti šećer, čokoladu i vodu, pa skloniti sa ringle i dodati puter. Mešati dok se sastojci ne sjedine. Potom dodati orahe, suvo grožđe, vanilin šećer, keks i ekstrakt ruma. Dobro izmešati. Ostaviti da se smesa ohladi i stegne, pa oblikovati kuglice željene veličine.
Kuglice umakati u čokoladnu glazuru i dekorisati po želji.
Lešnik karamel kuglice
Neophodni sastojci:
150 g šećera
1 dl vode
10 g vanilin šećera
80 g margarina ili maslaca
150 g mlevenog lešnika (pečenog)
150 g mlevenog keksa
Glazura:
100 g čokolade
4-5 kašika vode
1 kašičica margarina ili maslaca
Priprema:
Šećer karamelitovati na nižoj temperaturi dok ne dobije lepu zlatno braon boju. Dodati vodu i kuvati na niskoj tempetauri oko 5 minuta. Dodati lešnike i margarin/maslac. Mešati dok se maslac ne istopi. Kada se smesa ohladi, dodati keks. Ostavite smesu da se ohladi u frižideru, pa oblikujte kuglice. Umačite ih u čokoladnu glazuru i dekorišite jezgrima pečenog lešnika.
Bele kuglice
Neophodni sastojci:
100 g šećera
1 dl vode
1 kesica vanilin šećera
20 g gustina+20 ml vode
70 g kokosovog brašna
50 g maslaca/margarina
30 g mlevenog badema
100 g mleka u prahu (sojinog ili običnog)
Dekoracija:
po potrebi: kokos, čokolada i komadići badema
Priprema:
Vodu i šećere zagrejati, pa dodati razmućen gustin i skuvati. U vrelo dodati kokos, maslac i badem. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Kada se smesa prohladi, umešati mleko prahu. Smesu držazi u frižideru oko pola sata. Ukoliko nije dovoljno čvrsta, dodati još malo kokosa ili mlevenog badema. Oblikovati kuglice i valjati ih u kokos. Dekorisati ih istopljenom čokoladom i komadićima badema.
Posni kolači
Neophodni sastojci:
100 g šećera
1 dl vode
1 kesica vanilin šećera
20 g gustina+20 ml vode
70 g kokosovog brašna
50 g maslaca/margarina
30 g mlevenog badema
100 g mleka u prahu (sojinog ili običnog)
Dekoracija:
po potrebi: kokos, čokolada i komadići badema
Priprema:
Vodu i šećere zagrejati, pa dodati razmućen gustin i skuvati. U vrelo dodati kokos, maslac i badem. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Kada se smesa prohladi, umešati mleko prahu. Smesu držazi u frižideru oko pola sata. Ukoliko nije dovoljno čvrsta, dodati još malo kokosa ili mlevenog badema. Oblikovati kuglice i valjati ih u kokos. Dekorisati ih istopljenom čokoladom i komadićima badema.
Posni kolači
No comments:
Post a Comment