Friday, April 10, 2015

Milchbrot (Milhbrot ili mlečni hleb) u Uskršnjem pakovanju


Ili Brioche (brioš) tj. slatki francuski hleb. Recepti su manje-više isti po pitanju sastojaka. I kada se razlikuju, u pitanju su nijanse.
Tako da, za koji god recept da se odlučite, Nemački ili Francuski, vaša slatka peciva će biti podjednako ukusna. Razlika je u oblicima.
Francusko pecivo ima prepoznatljiv oblik, što svakako ne znači da od to testa ne možete napraviti oblik koji želite.
Ja sam se ovom prilikom odlučila odlučila za Nemački recept i od njega napravila pletenice, gnezda, venčiće, za Uskršnja jaja.
Za pripremu slatkog hleba ili peciva, možete koristiti jogurt, mleko, slatku pavlaku, neutralnu pavlaku, beli šećer, braon šećer...
Ono što imate ili ono što volite.
Ovo je jedno osnovno testo u koje možete dodati. suvo grožđe, kandirano voće, brusnice ili nešto drugo.
Pečeno pecivo možete premazati medom i dekorisati po želji-vanilin šećerom, šarenim perlicama...
Pustite mašti na volju i napravite kombinaciju po kojoj ćete biti prepoznatljivi.




Neophodni sastojci:
500 g brašna
1 kašičica suvog kvasca
100 g šećera
3 žumanceta
100 g otopljenog maslaca
2,5 dl mleka
vanilin šećer (po želji)
kora od limuna (po želji)
Za premazivanje:
1 jaje


Priprema:
Sjedinite sve tečne sastojke sa šećerom, pa postepeno dodajte brašno u koje ste umešali suvi kvasac, vanilin šećer i rendanu koru od limuna.
Umesite glatko testo.
Ostavite ga da se udvostruči.
Napravite kuglice veličine manje mandarine i od svake napravite rolnicu dužine 20-tak cm. Pletite pletenice od po dve rolnice i oblikujte srca, gnezda ili nešto drugo po želji.
Premažite umućenim jajetom, ostavite da odstoje 15-20 minuta i pecite na 200 stepeni 20-tak minuta.

 Jaja dekorisana biljkama-lišćem

Jaja na fotografijama su ukrašena biljkama-listovima paprati, peršunovim listom...
Uskršnja jaja možete obojiti u lukovini.
Bojenje jaja lukovinom i dekorisanje delovima biljaka se najčešće primenjuje od svih prirodnih tehnika bojenja jaja.
Ako umesite malo čvršće testo, možete napraviti Milhbrot ii Brioš korpu za Uskršnja jaja.



4 comments: