Thursday, April 30, 2015

Malo drugačije integralno pecivo



Neophodni sastojci:
100 g integralnog brašna (kombinovala sam ražano i heljdino);
50 g brašna od crvenog sočiva (može i od leblebija);
50 g krompirovog skroba (može i kukuruzni);
20 g griza;
1/2 kašičice soli;
1/2 kašičice šećera;
po prstohvat: mlevenog kima, mlevenog korijandera, aleve paprike, belog luka u prahu i origana;
20 ml maslinovog ulja;
130 ml tople vode;
7 g svežeg kvasca.

Za premazivanje:
1/2 kašičice brašna;
1-2 kašičice vode;
1 kašičica ulja;
po potrebi: origano, komadi maslina, komadi trapista.



Priprema:
Sjedinite sve suve sastojke, napraviti udubljenje, pa dodajte ulje i kvasac rastvoren u vodi.
Umesite testo.
(Testo je malo čvršće.)
Upakujte ga i ostavite na toplom mestu da naraste.
Potom ga premesite - mesite dok ne postane glatko i kompaktno.
Podelite ga na 6 delova, pa svaki deo na jos 3 ili više delova.
Napravite kuglice i stavljajte ih u pleh za mafine koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecivo premažite mešavinom vode, brašna i ulja, pospite origanom i dodajte, po želji, komade sira i maslina.
Upakujte ga i ostavite na toplom mestu da se odmara minimum pola sata.
Pecite ga na 220 stepeni 15-tak minuta.
P.S. Možete kombinovati neka druga brašna i začine (po želji i ukusu - u zavisnosti od toga da li neke od sastojaka smatrate "uljezima").
Ja sam koristila ono što sam, u datom momentu, imala pri ruci ;)









2 comments:

  1. Odlično izgleda! :) Volim da koristim razna brašna, mada mi su ono organsko speltino i ražano favoriti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ;). Možeš da kombinuješ brašna koja voliš ;)

      Delete