Matovilac je iz porodice valerijane-odoljena. Vrlo je popularan u evropskim zemljama, a u Francuskoj često pripremaju salatu od matovilca i sočiva. Što su listovi matovilca manji, to su bolji za salatu.
Na našim prostorima nije toliko zastupljen u ishrani.
Do sada nisam naišla na matovilac koji je proizveden u našoj zemlji, uglavnom je u pitanju uvoz iz Italije.
Više detalja o matovilcu, možete naći OVDE.
Evo kako sam ga ja iskombinovala ;).
Neophodni sastojci (za jednu porciju):
100 g rendane zelene jabuke;
50 g rendanog korena celera;
prstohvat soli;
prstohvat bibera;
1 kašičica limunovog soka;
1/2 kašičice maslinovog ulja (ili nekog drugog po izboru);
1 šaka matovilca.
Priprema:
Izmešajte rendanu jabuku i celer, dodajte so, biber, ulje i limunov sok, promešajte, pa dodajte matilovac.
Salatu pripremajte neposredno pre upotrebe.
Mamam kaže da nam je ovu salatu pripremala kada smo bile male. Ja se toga ne sećam ;). Tada nije bila popularna, a samim tim nije bila ni skupa kao sada.
Mama se ne seća kako su bake nazivale ovu salatu.
Ako saznam, javljam vam ;).
No comments:
Post a Comment