Friday, January 2, 2015

Rolovano meso


Bez obzira što ne jedem meso, mislim da je ovo jedna savršena kombinacija za hrabre gurmane, ljubitelje ljute hrane.
Ukoliko ipak niste ljubitelj hrane hrane koje greje, a dopada vam se meso pripremljeno na ovaj način, eliminišite ljute sastojke.


Neophodni sastojci:
1,5 kg svinjskog mesa u komadu (od buta ili plećke)
300 g domaće slanine
150 g pečenice ili šunke
50 g parmezana
2 kašike ljutog sosa
po ukusu so i biber
2 kašike masti
15 suvih, ljutih, paprika



Priprema:
Meso lepo iseći kako bi se dobio pravougaoni oblik, pa posoliti, pobiberiti i sipati ljuti sos.
Prilikom soljenja uzeti u obzir da su slanina i pečenica slani.
Sve lepo rasporediti po mesu i posuti parmezanom.
150 g slanine iseći na tanke listiće i poređati po mesu, a preko slanine staviti pečenicu.
Uviti rolat i staviti ga u mrežicu.
Ukoliko nemate mrežicu, meso možete uvezati kanapom.
Za pečenje koristiti posudu sa poklopcem.
Meso premazati mašću, a ostatak slanine iseći na krupnije komade i staviti u pleh.
Peći na 150 stepeni uz povremeno prelivanje mašću koja se skuplja na dnu pleha.
Potom pojačati na 200 stepeni i peći u otklopljenoj posudi dok meso ne porumeni
Kada se meso prohladi, skinuti mrežicu i seći ga.
Najbolje se seče kada je hladno, ali se svakako može jesti i toplo.
Uz svako parče mesa služiti po jednu suvu, ljutu, papriku, koju ste prethodno malo zapekli zapečivačem-brenerom ili na ringli.



Za pripremu ovog mesa možete koristiti jedan od soseva sa fotografije. Soseve možete nabaviti OVDE.
Količinu sosa prilagodite ukusu.

Recept je objavljen na portalu  Danas.rs

No comments:

Post a Comment