Bez obzira što ne jedem meso, mislim da je ovo jedna savršena kombinacija za hrabre gurmane, ljubitelje ljute hrane.
Ukoliko ipak niste ljubitelj hrane hrane koje greje, a dopada vam se meso pripremljeno na ovaj način, eliminišite ljute sastojke.
Neophodni sastojci:
1,5 kg svinjskog mesa u komadu (od buta ili plećke)
300 g domaće slanine
150 g pečenice ili šunke
50 g parmezana
2 kašike ljutog sosa
po ukusu so i biber
2 kašike masti
Priprema:
Meso lepo iseći kako bi se dobio pravougaoni oblik, pa posoliti, pobiberiti i sipati ljuti sos.
Prilikom soljenja uzeti u obzir da su slanina i pečenica slani.
Sve lepo rasporediti po mesu i posuti parmezanom.
150 g slanine iseći na tanke listiće i poređati po mesu, a preko slanine staviti pečenicu.
Uviti rolat i staviti ga u mrežicu.
Ukoliko nemate mrežicu, meso možete uvezati kanapom.
Za pečenje koristiti posudu sa poklopcem.
Meso premazati mašću, a ostatak slanine iseći na krupnije komade i staviti u pleh.
Peći na 150 stepeni uz povremeno prelivanje mašću koja se skuplja na dnu pleha.
Potom pojačati na 200 stepeni i peći u otklopljenoj posudi dok meso ne porumeni
Kada se meso prohladi, skinuti mrežicu i seći ga.
Najbolje se seče kada je hladno, ali se svakako može jesti i toplo.
Uz svako parče mesa služiti po jednu suvu, ljutu, papriku, koju ste prethodno malo zapekli zapečivačem-brenerom ili na ringli.
Količinu sosa prilagodite ukusu.
Recept je objavljen na portalu Danas.rs
No comments:
Post a Comment