Thursday, January 8, 2015

Najbrže puter kifle

Nisam imala puno vremena za razmišljanje, tako da sam morala da reagujem brzinom svetlosti ;).
Bilo je skoro 13h, a sve je trebalo da bude gotovo oko 14h.
Odlučila sam da, pored krompirića, na brzinu napravim i kiflice-i bila sam više nego zadovoljna postignutim rezultatima.
Pravila sam kiflice u tri veličine: tata kiflice, mama kiflice i beba kiflice ;).
Najmanje kiflice bile su namenjeni princezi  Leni ;).


Neophodni sastojci:
450 g brašna tip 400
50 g heljdinog brašna
30 g lanenog semena
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
2 dl punomasnog mleka
1 dl jogurta
1 jaje
1 dl maslinovog ulja
20 g kvasca.

Neophodni sastojci za premazivanje testa:
100 putera

Neophodni sastojci za premazivanje i posipanje kiflica:
1 jaje
po potrebi susam i morska so


Priprema:
U posudi za mešenje testa  izmešati kvasac, šećer i 2 dl mlakog mleka, pa dodati 200 g brašna i dobro sjediniti sastojke.
Posudu staviti u kesu, uviti u krpu i ostaviti da odstoji na toplom mestu.
Ova smesa brzo naraste (za 15-tak minuta).
Kada se udvostruči, sipati sve ostale navede sastojke i umesiti glatko testo.
Posudu ponovo upakovati na isti način i staviti na toplo mesto.
Dovoljno je da testo odstoji 15-tak minuta.
Potom testo razviti u oblik pravougaonika, ne mora biti pretanko (moje je bilo dimenzija 50*30 približno).
Testo je malo mekše, ukoliko vam se lepi, posipajte ga češće brašnom tokom razvijanja.


Premazati ga otopljenim maslacem i saviti na pola. Postupak (savijanje i premazivanje) ponavljati 4-5 puta sve dok se ne dobije manji pravougaonik.
Testo ponovo razvijte u oblik pravougaonika i premažite ga  maslacem, pa isecite na trouglove, kao na fotografiji.
Uvijte kiflice.


Ređajte ih u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite morskom solju i susamom.


Rernu zagrejte na 200 ili 220 stepeni (u zavisnosti od jačine same rerne).
Dovoljno je da kiflice odstoje dok se rerna zagreje, ne treba da stoje duže od 10-15 minuta (ukoliko je vašoj rerni potrebno više vremena da se zagreje, uključite je ranije).
Kiflice pecite oko 20 minuta, dok ne porumene.
Ukoliko želite da kiflice imaju ravnomerniju boju, premažite ih jajetom nakon stajanja. Ja volim kada su prugaste, pa ih mažem odmah nakon uvijanja.


Koristila sam mleko za kafu. Ono ima najveći procenat masnoće, a samim tim je i gušće-više je mleko nego druga mleka ;).
Heljda je namirnica koja greje-pomogla nam je da se izborimo sa zimom ;).
Dobijeni pravougaonik možete preseći na pola (po dužini, paralelno sa dužom stranom)) ukoliko želite da napravite manje kiflice.
Kiflice sam najviše pravila (posebno beba kiflice) zbog moje Lene (moje bratanice), ali ih ona nije ni probala ;). Lena je bila zaokupirana krompirićima ;).
Za razliku od Lene, mi ostali, jesmo ;).


No comments:

Post a Comment