Tuesday, January 27, 2015

Jaffa kolač

Ovaj recept je jako star. Datira iz perioda neke od kriza koje su zadesile našu zemlju. Mislim da su u pitanju devedesete.
Sada ga ne pravim baš često. Slobodno mogu da kažem da ga nisam pravila godinama.
Ove fotografije su od tada...
Menjala sam recept u odnosu na originalni i sačuvala ga na sajtu Recepti.com
Kolač je ukusan i verovatno ću ga uskoro napraviti ponovo.


Neophodni sastojci za biskvit:
3 jajeta
250 g šećera
1 dl mleka
3 kašike ulja
300 g oštrog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šecera


Neophodni sastojci za fil:
200 g šećera
2 dl vode
9 kašika džema od kajsija
1 narandža, zamrznuta



Neophodni sastojci za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike mleka

Priprema:
Testo: umutiti jaja sa šećerom, mutiti dok se šećer ne otopi. Nakon toga dodati ulje i mleko, a potom brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sjediniti sve sastojke. Peći u plehu veličine 25x30cm 35 minuta na 150 stepeni.
Fil: prokuvati vodu, šecer i 3 kašike džema, treba da vri nekoliko minuta. U to dodati izrendanu narandžu. Ostaviti da se ohladi. Prohladjeno testo preseći popreko na pola, a gornju polovinu izmrviti i sjediniti sa filom. Donju polovinu testa premazati sa 3 kašike džema. Preko sipati fil i lepo ga izravnati, a potom ga premazati sa još 3 kašike džema. Preliti glazurom od čokolade koja se priprema na uobičajen način.


Naravno, kolač ne morate seći kao što sam ja - možete ga seći na kocke...

Kolačiće sam pojedinačno prelivala čokoladnom glazurom i dekorisala kandiranom korom narandže.


Sastojci u receptu koji imam kao originalni su sledeći:
Biskvit:
4 jajeta
24 kašike šećera
24 kašike mleka
24 kašike brašna
4 kašike ulja
1 prašak za pecivo
Fil:
250 g šećera
250 ml vode
3 kašike džema od kajsija plus džem za premazivanje kore
1 zamrznuta narandža

Nema neke posebne razlike, ja sam samo malo smanjila meru za biskvit kao i količinu šećera.

No comments:

Post a Comment