Kada napišem "na moj način" znači da sam se "igrala" sa dobro poznatim receptima ;).
Čitam razne komentare po internetu o "krađi" recepata.
Smatram da nije sve krađa. Postoji bezbroj jela koja su ustaljena i jednostavno se ne mora navoditi autor istih.
"Krađa" fotografija je sasvim nešto drugo, a posebno kada se iste koriste u komercijalne svrhe i zarađuje se na njima.
E, sada ne znam ko će se buniti- Rusi ili Francuzi obzirom da u mojoj salati nema mesa, ali nema ni pravog majoneza ;)?!
Bilo kako bilo, za mene je ta praznična salata uvek ruska, bez obzira da li u njoj ima mesa ili ne...
Uvek sam se pitala zašto se ta salata pravi za praznike.
Ja je nikada nisam jela, ali sam uvek učestvovala u pripremi iste.
U mojoj kući se ona priprema u baš velikim količinama i uvek mi padne mrak na oči kada treba da seckam sastojke ;).
Moja, a ruska salata je posna.
Pa, eto da obradujem one koji poste.
Takođe, nije teška-premasna već lagana i osvežavajuća.
Kada se pomene reč "salata" bez opisnih prideva, mene to asocira na salatu koja će osvežiti glavno jelo.
Bilo kako bilo, salata koju sam napravila, je ukusna.
Vrlo je moguće da ću je napraviti još koji put obzirom da nije zahtevna za pripremu.
Pripremila sam malu količinu, jednu činijicu (približno pola od navedene mere).
Imala sam ideju da stavim malo suvih vrganja (hidriranih i proprženih na malo ulja) kako bi salata imala jači ukus, ali kada sam je probala, odustala sam od te ideje.
Ovu posnu rusku salatu pripremila sam na sledeći način.
Neophodni sastojci:
100 g šargarepe
100 g krompira
100 g graška
100 g kiselih krastavaca
1/2 dl ulja
sok od pola limuna
po ukusu: so, biber i kurkuma
Priprema:
Šargarepu i krompir očistiti i kuvati u ključaloj vodi dok ne omekšaju. Voditi računa da se šargarepa ne prekuva.
Grašak uvek kuvam posebno i to u malo vode nekoliko minuta nakon što provri.
Kada je povrće kuvano, izvaditi ga iz vode i ostaviti da se ohladi.
Vodu u kojoj su se kuvali šargarepa i krompir sačuvati.
50 g krompira izgnječiti. Taj krompir služi za pripremu majoneza.
U krompir sipati začine po ukusu i postepeno dovatai vodu u kojoj se kuvalo povrće.
Kada se dobije smesa srednje čvrstine, mutiti štapnim mikserom uz postepeno dovanje ulja i vode od povrća.
Vodu dodajte sve dok ne dobijete željenu gustinu.
Prilikom određivanja gustine majoneza, uzmite u obzir činjenicu da će on postati čvršći kada se ohladi jer mu je glavni sastojak skrob.
Nisam merila vodu koju sam dodavala, pa vam ne mogu reći o kojoj se količini tačno radi.
Na kraju dodajte limunov sok i izmiksajte ponovo.
Povrće (ostatak krompira, šargarepu i kisele krastavce) iseckajte na željene komade i sjedinite sa majonezom.
Naravno, dodajte i grašak.
Određenu količinu povrća možete ostaviti za dekoraciju.
Po ukusu, u ovaj majonez možete dodati još ulja i malo senfa.
No comments:
Post a Comment