Boje koje me asociraju na novogodišnje praznike su svakako crvena, zelena i zlatna i naravno, neizbežna, boja čokolade.
Zato, prilikom pripremanja hrane, koristim namirnice koje su navedenih boja. Naravno, ponekada je potrebno koristi i prehrambene boje zbog postizanja željenog efekta.
Neophodni sastojci za 1. deo:
1 dl vode
100 g šećera
100 g margarina
100 g pečenih, krupno mlevenih, oraha
150 g mlevene posne plazme
1 kesica vanilin šećera
po ukusu kora narandže
Neophodni sastojci za 2. deo:
100 g čokolade100 g margarina
50 g šećera u prahu
4 kašike vode
Neophodni sastojci za dekoraciju:
50 g čokoladnih mrvica
100 g marcipana
crvena i zelena prehrambena boja
Priprema:
1. deo: staviti vodu i šećer da provri, pa dodati margarin. Kada se otopi, skloniti sa ringle, pa dodati vanilin šećer, narandžinu koru i orahe. Sačekati da se malo prohladi, pa dodati plazmu. Od smese oblikovati kuglice željene veličine, stavljati ih papirne korpice i pritisnuti gore kako bi gornji deo bio ravan.
2. deo: na laganoj vatri otopiti čokoladu sa vodom. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodavati mlaku čokoladu i mutiti dok se sastojci ne sjedine.
Dekorisati čokoladnim mrvicama, zelenim listićima i crvenim kuglicama koje se pripremaju od obojenog marcipana.
No comments:
Post a Comment