Tuesday, December 30, 2014

Božićni kolačići



Boje koje me asociraju na novogodišnje praznike su svakako crvena, zelena i zlatna i naravno, neizbežna, boja čokolade.
Zato, prilikom pripremanja hrane, koristim namirnice koje su navedenih boja. Naravno, ponekada je potrebno koristi i prehrambene boje zbog postizanja željenog efekta.


Neophodni sastojci za 1. deo:
1 dl vode
100 g šećera
100 g margarina
100 g pečenih, krupno mlevenih, oraha
150 g mlevene posne plazme
1 kesica vanilin šećera
po ukusu kora narandže

Neophodni sastojci za 2. deo:
100 g čokolade
100 g margarina
50 g šećera u prahu
4 kašike vode

Neophodni sastojci za dekoraciju:
50 g čokoladnih mrvica
100 g marcipana
crvena i zelena prehrambena boja


Priprema:
1. deo: staviti vodu i šećer da provri, pa dodati margarin. Kada se otopi, skloniti sa ringle, pa dodati vanilin šećer, narandžinu koru i orahe. Sačekati da se malo prohladi, pa dodati plazmu. Od smese oblikovati kuglice željene veličine, stavljati ih papirne korpice i pritisnuti gore kako bi gornji deo bio ravan.
2. deo: na laganoj vatri otopiti čokoladu sa vodom. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodavati mlaku čokoladu i mutiti dok se sastojci ne sjedine.

Preko prvog dela, stavljati drugi deo, špricem ili kašičicom.
Dekorisati čokoladnim mrvicama, zelenim listićima i crvenim kuglicama koje se pripremaju od obojenog marcipana.
Za izradu ove dekoracije nije potreban nikakav alat osim običnog nozića za sečenje listića. Kuglice oblikujte rukom.


P.S. ukoliko postite, koristite posne sastojke.
Ovog puta sam ih dekorisala malo drugačije, ali i fil je promenjen-napravila sam mekši ganaš i stavila malo mlevene plazme,





No comments:

Post a Comment