A zašto rođendanska torta mora biti uvek slana?!
To je neko nepisano pravilo, a pravila postoje da bi se kršila, zar ne ;)?!
Neophodni sastojci za testo:
3 jajeta
1,5 dl jogurta
0,75 ml ulja
1 šolja brašna
1/2 šolje sitno mlevenog kikirikija
1/3 kesice praška za pecivo
po ukusu: so, biber, origano i aleva paprika ( ja sam stavila po pola kašičice od navedenih začina)
Fil:
250 g feta sira
50 g šunke
50 g zimske salame
4 kašike kečapa
1 kašičica origano
Za završnicu:
50 g feta sira
2 kašike mleka ili jogurta
origano po ukusu
1 kapika pečenog susama
100 g zimske salame, šunke ili nečega sličnog po izboru
Priprema:
Umutiti jaja, jogurt i ulje, potom dodati sve ostale sastojke i dobro sjedniti.
Peći u šerpi prečnika 20 cm na 170 stepeni 25 minuta.
Prohlađenu koru, preseći na pola, pa filovati.
(Možete peći i dve kore, odvojeno).
Za fil izgnječiti sir, dodati sitno iseckanu šunku i salamu kao i kečap i origano. Sve dobro ismešati.
Tortu premazati feta sirom umućenim sa mlekom ili jogurtom, pa posuti origanom i susamom.
Salamice možete iseckati i pobacati po tortu ili se malo igrati kao ja.
Ukoliko se odlučite da tortu dekorišete bez salamica, navedenu količinu za dekoraciju, stavite u fil.
Naravno, za dekoraciju možete koristiti šta vam je volja ;)
Ovu torticu sam pripremala kumu za rođendan.
Jer kum nije dugme ;)
No comments:
Post a Comment