Ili čokoladna torta sa orasima sa ukusom Reform torte?!
Ne znam kako bih krstila ovu tortu s obzirom da je drugačija u odnosu na starinsku Reform tortu.
Reform torta je jedna stara, dobra, torta. Ne postoji niko ko nije čuo za nju i ko je nije probao.
Naravno, vole je oni koji vole jake čokoladne torte. Čitala sam razne recepte. Postoje varijacije na temu, ali ja tu ne bih ništa menjala ;).
S obzirom da je količina fila (po tradicionalnom receptu za Reform tortu) nedovoljna za dekoraciju, odlučila sam da fil preradim i doradim kako bih ga imala dovoljno.
Probajte reformu pripremljenu i na ovaj način. Verujem da se nećete pokajati.
Naravno, ukoliko vam je komplikovana priprema fila na ovaj način, možete pripremiti samo fil 1, a na fil 2, u tom slučaju, zaboravite.
Količinu čokolade možte povećati po ukusu.
Često stavljam više, na ovu meru i do 500 g.
U zavisnosti od toga kako ko zahteva.
Mere su za jaja srednje veličine.
Ukoliko korististe veća jaja, povećajte količinu oraha i šećera.
Neophodni sastojci za kore:
15 belanaca
350 g šećera
350 g mlevenih oraha
Sastojci za fil 1:
15 žumanaca
2 cela jajeta
250 g šećera
300 g čokolade
250 g putera ili margarina
Sastojci za fil 2:
3 dl mleka
50 g šećera
40 g pudinga od čokolade
1 kesica vanilin šećera
100 g šlag krema od vanile
1 dl mleka
Priprema:
Za kore umutiti belanca, pa dodati šećer i mutiti dok smesa ne posnae sjajna i glatka. Potom dodati orahe, izmešati i peći kore.
Od ove količine možete ispeći tri ili četiri kore, kako vam je lakše.
po meni je lepše kada su 4 kore, ali kako ko odluči - zbog brzine pripreme, plehova...
Ja pečem po dve kore u plehu veličine 34x30 i podelim ih na pola.
Naravno, koliko puta pečete kore, toliko puta treba mutiti belanca.
Kore pečem 20-tak minuta na 170 stepeni (dužina pečenja i temperatura zavise i od jačine pećnice, kore treba blago da porumene).
Za fil 1 umutim žumanca i cela jaja sa šećerom, sve dok se šećer ne otopi u potpunosti. Ako želite da skratite postupak mućenja, možete koristiti šećer u prahu.
Ova smesa se kuva na pari, desetak minuta.
Odmah stavljam čokoladu i neprekidno mešam, kada se čokolada otopi, kuvam još oko 2-3 minuta.
Fil hladim mešanjem, kada dostigne temperaturu oko 40 stepeni, dodajem sitno iseckan margarin ili maslac (200g) i neprekidno mešam dok se on ne otopi. Ne mutim mikserom.
Za drugi deo fila skuvam puding sa šećerom na uobičajen način i u tako vreo puding dodam ostatak margarina ili putera(50g) i brzo mešam dok se ne otopi. Smesa od pudinga i margarina treba da bude sjajna i homogena.
Ukoliko vam se odvoji margarin, kojim slučajem, kada se smesa prohladi, umutite je štapnim mikserom.
Kada je puding skroz hladan, dodajte umućen šlag krem (možete koristiti i slatku pavlaku, ali vodite računa prilikom mućenja iste, kako je ne biste premutili).
Oba hladna fila sjedinite i to tako što ćete postepeno dodavati fil od čokolade u puding. Nemojte fil mutiti mikserom već mešajte varjačom.
Ovako pripremljen fil će biti sjajan i imać teksturu kao eurokrem.
Biće tamniji nego kada se muti mikserom.
Ako ipak više volite penastiji fil, umutite ga mikserom.
Pre filovanja torte, fil ohladite u frižideru.
Kada žurim, fil stavim na pola sata u zamrzivač.
Tortu filujte na sledeći način: kora, fil, kora, fil... dok ne utrošite sve sastojke.
Torta je lepša kada odstoji bar 24h, kao i svaka druga.
Žao mi je što nemam fotografiju preseka torte.
Kao i u većini slučajeva, zaboravila sam da ovekovečim presek.
Tortu dekorišite po želji.
No comments:
Post a Comment