Sasvim neplanirano sam kupila lomljene kore za pite i gibanice. Nije bilo drugih u tom momentu, pa sam bila primorana da kupim one kojih ima.
I mogu vam reći da mi se pita-gibanica ovako pripremljena dopala.
Kada su ovi sastojci u pitanju, tu nema šta da ne bude dobro, zar ne ;)?
Neophodni sastojci:
5 jaja
1 dl jogurta
1 dl ulja
4 kašike griza
500 g sira po izboru
!/2 kašičice praška za pecivo
500 g lomljenih kora
so po potrebi
Priprema:
Od kora prvo odvojiti jedan deo kojim ćete obložiti pleh. Koja će količina biti potrebna, procenite sami u odnosu na veličinu pleha kom ćete peći pitu.
Umutiti jaja, jogurt i ulje, potom dodati prašak za pecivo, griz, izmrvljen sir i komade kora.
Smesu dobro izmešati.
Ukoliko je sir slan, nema potrebe dodavati so.
Pleh podmazati uljem, obložiti komadima kora i sipati umućenu smesu.
Smesu lepo rasporediti po pleu, ali nemojte pritiskati, neka ostanu brežuljci. Veće brežuljke napraviiti uz ivicu pleha.
Gibanicu peći na 200 stepeni oko pola sata, tačnije dok ne dobije zlatno-braon boju.
Po želju, pitu možete posuti semenkama susama, kima, lana...
Savetujem da ovu gibanicu pečete u što većem plehu, prečnika oko 28 cm. Bolja je kada je tanja, vazdušastija je.
Spretnost i umeće i eto dobre gibanice :)
ReplyDeletesnalažljivost u datom trenutku ;)
DeleteJa ne znam šta su lomljene kore u Srbiji, ali takve gibanice obožavam.
ReplyDeleteobične kore, samo u delovima, manjim i većim ;)
Delete