Po prvi put se srećem sa ovom gljivom. Nije me privukao njen izgled, moram vam priznati, obirom na boju koju ja ne volim da koristim u ishrani.
Ona spada u začinske gljive i najbolja je kada se koristi za razne čorbe, umake, namaze i slično.
Nazivaju je još i sirotinjskim tartufima.
Malo sam se namučila prilikom pranja bez obzira što mi je prodavac rekao da se ona ne pere.
Savetujem da je obavezno lepo operete osim ukoliko je ne budete sami brali.
Moja je bila puna zemlje, peska, delova šumskog lišća...
Mislim da je neizbežno pranje pošto ona živi u šumama-na vlažnom i blatnom tlu.
Raste u jesen, tako da je sada u jeku sezone, pa probajte je.
Iako kažu da se ne može zameniti sa nekim otrovnim gljivama, smoj savet je da branje ipak prepustite znalcima.
Par trubica sam iskoristila za čorbu, a ostatak sam osušila za zimu ;)
.
Ko su bili oni-trubaduri:
"Reč trubadur nastala je od reči trobar=nalaziti, pronaći (još uvek se tako kaže u katalonskom). Odnosi se na traženje reči, traženje najboljeg načina da se iskaže nešto. To je bila ambicija pesnika – on je tragalac za rečima (i Flobergovori o ovom traganju koje opisuje kao traganje za biserima u nekom južnommoru). Trubaduri uporno rade na stilu i pesničkim oblicima – oni brinu o eufoniji, koriste složen sistem spoljašnjih, katkad i unutrašnjih rima itd. Ritmovi i versifikacija trubadurske poezije su dovedeni do savršenstva. Sa trubadurima nastaje poezija čvrstih oblika– složenih i doteranih... Oni takođe uz svoje pesme komponuju muziku."
(tekst je preuzet sa sajta https://www.scribd.com/doc/73201222/trubaduri-i-truveri)
(Fotografija je preuzeta sa: http://sh.wikipedia.org/wiki/Podela_muzike#mediaviewer/File:Troubadours_berlin.jpg)
A ja sam se potrudila da od pažljivo odabranih sastojaka dobro iskomponujem ovu veselu čorbicu ;)
Neophodni sastojci:
30 g crnog luka
30 g crvene paprike
50 g šargarepe
5-6 mahuna boranije
200 g belog krompira
2 kašike ovsenih pahuljica
100 g kukuruza šećerca
4-5 crnih trubica
1 čen belog luka
2 kašike maslinovog ulja
Po ukusu: so, biber, kari i pešunov list.
Priprema:
Crni luk, papriku i šargarepu iseckati što sitnije i propržiti na vrelom ulju dok ne porumeni. Dodati 1 l vode, iseckan krompir i ovsene pahuljice. Kuvati 10 minuta, pa dodati kukuruz, sitno seckane trubice i beli luk. Prokuvati joše nekoliko minuta od momenta vrenja, pa dodati navede začine po ukusu.
I to je sve!
Posna čorbica je spremna za upotrebu ;)
Jer, kuvanje je umetnost ;)
da li ova corba zna izgubljeno jagnje da svira
ReplyDeleteAko ne zna, naučiće ;)
Delete