Njeguška Pršuta i Domaćica pripremaju za vas: Raštanski posno-mrsni rižoto ;)
Neophodni sastojci:
1 veza raštana (5-6 listova)
100 g pirinča (najbolje je koristiti basmati)
2 kašike maslinovog ulja
50 g crnog luka
1 mala šargarepa
50 g Njeguške Pršute (za mrsni rižoto)
Začini po ukus:
so, biber,domaća mešavina začina
Priprema:
Oprane listove raštana, obariti u kipućoj i malo posoljenoj vodi. Nemojte sipati previše vode. Kuvati dok listovi ne omekšaju, desetak minuta. Za kuvanje koristiti šerpu većeg prečnika kako bi listovi lepo legli na dno šerpe. Šerpu poklopiti tokom kuvanja. Kuvati na viskoj temperaturi
Dok se listovi kuvaju, obariti pirinač sa začinima. Pirinač kuvati po upustvu sa kesice, obično 10-12 minuta.
Crni luk iseci na kolutove. Pobiberiti po ukusu i pržiti na vrelom ulju (koristiti 1 kašiku ulja) dok luk ne porumeni.
Raštan i šargarepu iseckati sitno i pržiti na ulju (iskoristiti drugu kašiku ulja).
Pržiti oko 5 minuta, na srednjoj temperaturi.
Potom dodati obaren pirinač i dobro sjedniti sastojke.
Prilikom služenja, prženi luk staviti preko rižota.
Ja sam stavila i malo sveže šargarepe ;)
Ovo je moj, posni, rižoto koji sam poslužila sa dinstanim lisičarkama.
Za ljubitelje "konkretnije" hrane, preporučujem Njeguški raštanski rižoto koji se dobija tako što se pršuta isecka što sitnije i izmeša sa raštanom i pirinčem.
Napomena:
kada pripremate ovaj rižoto smanjite količinu soli obzirom da je pršuta slana.
A šta sve ima u Njegušima, pogledajte OVDE
No comments:
Post a Comment