Ranije nisam pripremala baš ništa od zelenog paradajza
Za sve postoji prvi put.
Ovaj paradajz nisam mogla da ne upotrebim - domaći je, neprskan, jednostavno najbolji ;)
Kada ga stručnjaci gaje, to se ne odbija ;)
Razmišljala sam šta bih to mogla od njega da napravim, a da to ne bude turšija ili ukiseljen paradajz.
I tako, opet sam smislila nešto ukusno.
Ukoliko imate zeleni paradajz, nemojte mu dozvoliti da propadne.
Neophodni sastojci (za 2 tegle):
1 kg zelenog paradajza
1 kg šargarepe
50 g belog luka
2 kašičice bibera
1 dl ulja
1 kašika soli
1 kašika sirćeta
Za blanširanje:
5 dl vode
1 kašičica soli
1 kašika šećera
1 list lovora
1 čen belog luka
Priprema:
Oprati i očisiti paradajz i šargarepu. Iseckati ih na krupnije komade
Sve sastojke koju su navedeni "za blanširanje" staviti u veću šerpu da provre, potom staviti povrće.
Dovoljno je da se povrće kuva desetak minuta.
Odliti tečnost (i sačuvati je), a povrće samleti na mašini za meso zajedno sa belim lukom,
Ulje zagrejati i sipati samleveno povrće, takođe i so i biber.
Krčkati na višoj temperaturi uz mešanje desetak minuta, skinuti sa ringle i umešati sirće.
Napuniti tegle i staviti ih u dunst ili ih kratko pasterizovati.
Napomena:
S obzirom da zeleni pradajz sam po sebi nema neki ukus, prilikom pripreme nemojte eliminisati biber i beli luk - količine možete prilagoditi svom ukusu.
Tečnost u kojoj su se kuvali paradajz i šargarepa, koristila sam za pripremu ukiseljenog paradajza.
No comments:
Post a Comment